Anpassade medier för personer med läshinder

Anpassade medier för personer med läshinder avser talböcker (producerade enligt undantagsparagraf 17), talboksspelare, datorer med särskild anpassning, DVD och videogram (teckentolkade) för döva, storstilsböcker, lättläst och punktskrift. Räkna även med varje enskilt media som ni har på eventuell Äppelhylla. Som talbok räknas de titlar som är producerade för personer med funktionsnedsättning vad gäller läsning, oavsett om de är köpta, nedladdade, sparade på minneskort, mp3-spelare eller i andra fysiska format. Om fem olika boktitlar sparats på ett minneskort räknas det som fem utlån i statistiken. En nedladdad talbok som kastas efter utlån ska tas med under utlån men inte under bestånd. Böcker som är gjorda för alla barn i lära-läsa-åldern, ”läsa lätt-böcker” skall inte räknas in här. Om du har ”läsa-lätt” för vuxna skall de räknas in.

Det går bra att lämna en skattning om exakta uppgifter saknas. Räkna även här med talböckerna du fyllde i under AV-bestånd, en gång till.

Det här inlägget postades i Expertgrupp, Folkbibliotek, Forskningsbibliotek, Okategoriserade, Sjukhusbibliotek, Skolbibliotek. Bokmärk permalänken.