Metro gjorde rätt, men det blev ändå fel på siffrorna igår

”Vart femte bibliotek borta” var rubriken på en artikel i Metro igår, som byggde på  statistik över folkbiblioteken i Stockholms län under en tioårsperiod. Bland annat nämndes att det i Stockholms stad har försvunnit ett 20-tal biblioteksfilialer de senaste tio åren. Det är korrekt enligt statistiken men verkligheten är lite annorlunda. 2006 kan man se att Stockholms stad plötsligt hade rapporterat in betydligt färre bibliotek än 2005. Men inget folkbibliotek hade lagts ned. Dippen i statistiken beror på att Kulturrådet, som tidigare ansvarade för biblioteksstatistiken, detta år förtydligade definitionen av biblioteksfilial. Som filialer skulle bibliotek med bland annat eget fast mediebestånd och fast personal räknas. Stockholms stadsbibliotek, som driver bibliotek på uppdrag inom sjukvården, äldreomsorgen och kriminalvården, drev många uppdragsbibliotek som inte fyllde dessa kriterier. Därför räknades från och med 2006 inte längre uppdragsbiblioteken in i statistiken, när Stockholms stad rapporterade in sina siffror, med undantag för ett par uppdragsbibliotek som också är öppna för allmänheten. Uppdragsbiblioteken har efter detta redovisats i kategorin ”övriga utlåningsställen”. Enligt Stockholms stadsbibliotek fanns det 2011 totalt 43 folkbibliotek i stadens regi, vilket är ett mer än 2001. Ett par bibliotek har under 10-årsperioden försvunnit, medan några också tillkommit.

Det kan därför konstateras att det är viktigt med klara och tydliga definitioner till vilka uppgifter som ska lämnas till den officiella statistiken. KB jobbar under hösten på att det ska bli lättare att förstå vilka uppgifter som ska lämnas till nästa års statistik.