”The same procedure as last year”

Många vill veta vad som händer med Sveriges officiella biblioteksstatistik framöver. I mitten av januari 2013 kommer folkbiblioteken, forskningsbiblioteken och sjukhusbiblioteken att få en enkät som frågar om statistiska uppgifter för år 2012. Enkäterna är upplagda och innehåller samma frågor som föregående år. Förhoppningsvis har företaget som levererar enkätsystemet hunnit ändra så att det nu utan hinder går att fylla i antalet årsarbeten med två decimaler, de prioriterar detta arbete. Så här i kommande nyårstider kan vi säga ”the same procedure as last year”.

Om samtliga folkbibliotek svarar snabbt kan jag preliminärpublicera tabeller 19 mars 2013. Det datumet förutsätter att 95 procent av alla folkbibliotek har besvarat enkäten innan februaris utgång, det vill säga inom sex veckor. Det tar mig några veckor att kontrollera uppgifterna och återkontakta vissa bibliotek för ändringar.

Skolbiblioteken kommer inte att få en enkät om officiell biblioteksstatistik under 2013.

Den tidiga preliminärpubliceringen var mycket uppskattad förra året. Statistiken kom till användning i folkbibliotekens planering på ett sätt som den inte kunnat göra tidigare då statistiken publicerades senare.

Forskningsbiblioteken och sjukhusbiblioteken brukar behöva längre svarstid eftersom de får sina ekonomiuppgifter senare under vårvintern. Deras preliminära publiceringsdatumen sätts senare, när jag fått besked om när de kan svara.

När preliminära tabeller publicerats kontrollerar förhoppningsvis alla bibliotek sina lämnade uppgifter en gång till och eventuella rättningar förs till den slutliga publiceringen 28 maj 2013. Då publiceras också den skrivna rapporten tillsammans med siffertabellerna och diagrammen.

I samband med nästa enkätutskick kommer definitionerna till enkätfrågorna att vara lite tydligare och sammanställda på ett sådant sätt att det går att läsa fråga för fråga vilka variabler som avses i enkäten. De är inte ändrade. Definitionerna kommer inte att vara helt anpassade till den nya ISO standarden för biblioteksstatistik eftersom den beräknas bli klar under 2013.

Nästa år fortsätter arbetet mot en förbättrad biblioteksstatistik. Under 2012 lämnade KB:s expertgrupp för biblioteksstatistik sin slutrapport, jag deltog i det internationella standardiseringsarbetet och tittade på nya tekniska lösningar, nya variabler och definitioner. Men biblioteksstatistiken är en mycket komplicerad produkt som man inte ändrar på i en handvändning. Om man till exempel ska ändra på variabler i officiell statistik så måste det göras en konsekvensutredning och om man ändrar på tekniska lösningar ska de vara utprovade.

Så återigen, det blir ”the same procedure as last year” i januari 2013.

Det här inlägget postades i Expertgrupp, Folkbibliotek, Forskningsbibliotek, Okategoriserade, Sjukhusbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.