Rapport om barn och unga i biblioteksplanerna

Alla kommuner ska enligt lag ha en politiskt antagen plan för sin biblioteksverksamhet. Kommunerna ansvarar för folk- och skolbibliotek. Lagen trädde i kraft 2005 och syftade bland annat till en mer rationell användning av det allmännas resurser inom biblioteksområdet och att stärka skolbiblioteken runt om i kommunerna. Planerna skulle också leda till ökad samverkan inom biblioteksområdet.

Kungliga biblioteket, KB, som sedan 2011 har regeringens uppdrag att följa hur bibliotekens planer är utformade och hur de används, har nu genomfört en innehållsanalys om hur biblioteksplanerna är utformade avseende biblioteksverksamheten för barn och unga.

Alla kommuner har ännu inte en aktuell biblioteksplan
Två av tio kommuner saknar fortfarande en politiskt antagen biblioteksplan. Det är också många kommuner som har en så föråldrad biblioteksplan att den slutat gälla.

Alla bibliotekplaner handlar inte om barn och unga
Trots att barn och unga är en prioriterad grupp enligt bibliotekslagen så har inte alla kommuner en biblioteksplan som nämner vad som särskilt ska göras för gruppen. Sju av tio kommuner har en biblioteksplan där verksamheten för barn och unga omnämns på något speciellt sätt och inte bara de två orden.

Alla biblioteksplaner nämner inte skolbibliotek
Två tredjedelar av kommunerna har en biblioteksplan som nämner ordet skolbibliotek. Hälften av kommunerna har en biblioteksplan som innehåller så detaljerad information att verksamheten vid skolbiblioteken för grundskolan och gymnasiebiblioteken kan utläsas i planen.

Det skiljer väldigt mycket mellan kommuner
Kommunerna bestämmer själva hur biblioteksplanerna ska vara utformade. Vissa kommuner har ambitiös planering av biblioteksverksamheten för barn och unga i sina planer och har verkligen prioriterat området i sin biblioteksverksamhet.

Länk till rapporten
Länk till länkgalleri med biblioteksplanerna

Det här inlägget postades i Folkbibliotek, Okategoriserade, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rapport om barn och unga i biblioteksplanerna

1. Pingback: 2012 | bibliotekssamverkan