”Man kan ju inte köpa ett halvt uppslagsverk bara för att vi har få invånare”

Folkbibliotek i kommuner med få invånare måste ha ett större bestånd per invånare än folkrika kommuner för att ändå kunna tillhandahålla en god service. Andelen integrerade skolbibliotek påverkar också. I medel hade kommunerna i Sverige 4,2 medier per invånare 2011. Det är de allra största kommunerna Stockholm och Göteborg som drar ned medelvärdet för riket. De folkrikaste kommunerna hade 2,3 medier per invånare på sina stadsbibliotek och de har också låg andel integrerade skolbibliotek.

Diagrammet nedan visar hur många medier som i medeltal finns på folkbiblioteken per invånare i kommuner med olika många invånare (blir större om du klickar på det):
BestandInvanare