Många kommuner saknar en aktuell biblioteksplan

Trots att alla kommuner sedan 2005 ska ha en politiskt antagen plan för sin biblioteksverksamhet är det fortfarande många kommuner, nu åtta år senare, som saknar en sådan. Länkar till alla kommuners biblioteksplaner hittar du här. Bakgrunden till lagen var en utredning som huvudsakligen funnit att medborgarna inte hade samma tillgång till biblioteksverksamhet i hela landet. Utredningen fann också att skolbiblioteken inte hade de resurser som var önskvärda och att en samordning av biblioteksverksamheten i kommunen skulle kunna förbättra för dessa. Planerna skulle gynna samverkan mellan olika huvudmän och bibliotekstyper vilket skulle leda till bättre biblioteksverksamhet för invånarna. I förarbetena till lagen står att kommunerna ska ” anta planer för biblioteksverksamheterna och ge dem en sådan konkretion mål och medel att medborgarnas förutsättningar att påverka huvudmannens överväganden gynnas”.
Se KB:s två rapporter om bibliotekens planer.

En färsk sammanställning visar nu att 15 procent av kommunerna fortfarande aldrig har skaffat sig någon biblioteksplan och minst 46 procent har en biblioteksplan som inte längre är aktuell, den har passerat ”bäst föredatum”. Endast en fjärdedel av kommunerna har en aktuell biblioteksplan presenterad på sin webbsida så att ”medborgarnas förutsättningar gynnas”. Resterande andel kommuner har en plan som inte är publicerad eller så håller de på att omarbeta eller revidera den gamla planen. Många gånger är de biblioteksplaner som finns endast en plan för folkbibliotekets verksamhet i kommunen.

I propositionen till den nya bibliotekslagen som ska träda i kraft från årsskiftet 2014 är formuleringen om planerna förtydligad och det står utskrivet att det är biblioteksplaner som krävs:
”17 § Kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.”

Håll utkik efter en ny rapport om de kommunala biblioteksplanerna som kommer i höst.

2 kommentarer till Många kommuner saknar en aktuell biblioteksplan

1. Lars Aronsson skriver:

Lider medborgarna i de 15% av kommunerna någon bevisbar skada av att planen saknas?