KB och de regionala biblioteksverksamheterna har i samarbete producerat två skrifter som är tänkta som ett stöd för kommunal biblioteksverksamhet.

Biblioteksplan2_0Skriften Biblioteksplan 2.0: Det har under åren funnits många olika uppfattningar om vad en biblioteksplan är och vad den ska innehålla eftersom det är upp till varje huvudman inom kommun eller landsting att utforma sin biblioteksplan. Det här är en liten skrift för dig som vill ha tips på hur andra gör, vad lagstiftarna avsåg och några ”komihåg” för vad som kan vara bra att tänka på när man utformar en biblioteksplan som är kopplad till den nya biblioteklagen som gäller från 2014. Den nya biblioteklagen har vissa nya tillägg avseende biblioteksplaner:

”17 § Kommuner och landsting ska anta biblioteksplaner för sin verksamhet på biblioteksområdet.

18 § Den myndighet som regeringen bestämmer ska ha en nationell överblick över och främja samverkan inom det allmänna biblioteksväsendet. Myndigheten ska tillsammans med de regionala biblioteksverksamheterna och kommunerna följa upp hur de biblioteksplaner som antagits har utformats och hur de används.”

Så, vad gäller?

Läser man gamla och nya utredningen, propositionen och lagen kan det sammanfattningsvis konstateras att paragrafen om biblioteksplaner har antagits för att uppnå följande:

1. Alla kommuner och landsting ska ha en politiskt antagen biblioteksplan.
  2. Biblioteksplanen är en separat handling.
  3. Kommunala biblioteksplaner bör innehålla folkbibliotek, skolbibliotek och medieförsörjningen mellan andra kommunala institutioner eller biblioteksverksamheter.
  4. De landstingskommunala planerna bör innehålla den regionala biblioteksverksamheten såväl som sjukhusbibliotek och olika typer av medieförsörjning och medieplanering.
  5. Samarbeten på kommunal och regional nivå med andra bibliotekstyper bör vara beskrivna både i de kommunala och landstingskommunala biblioteksplanerna.
  6. Biblioteksplanerna bör ge närmare besked om verksamhetens inriktning och omfattning på sådan nivå att medborgarens förutsättningar att påverka huvudmannens överväganden gynnas.
  7. Biblioteksplanerna bör vara uppföljningsbara och kopplade till biblioteklagen.
  8. Alla offentliga bibliotekstyper bör eftersträva samverka på kommunal, regional och statlig nivå.

Nyckeltal1_0Skriften Nyckeltal 1.0: Vilken kommun satsar mest på sin folkbiblioteksverksamhet? En kommun satsar 3 miljoner, en annan 44. Svaret verkar vid en första anblick vara uppenbart. Eller, kanske inte? Om vi använder oss av nyckeltal istället så blir bilden en annan. Den första kommunen satsar 638 kronor per invånare och den andra 322 kronor. Den här skriften är till för dig som arbetar med att följa upp folkbiblioteksverksamhet eller som formulerar uppföljningsbara mål i biblioteksplaner.

Båda skrifterna kan fritt hämtas i pdf-format. För mer information går det bra att kontakta cecilia.ranemo@kb.se eller respektive regional biblioteksverksamhet.

Det här inlägget postades i Folkbibliotek, Okategoriserade, Sjukhusbibliotek, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.

9 kommentarer till Koppla biblioteksplanerna till nya bibliotekslagen: Biblioteksplan 2.0 och Nyckeltal 1.0

1. Pingback: Nytt för folkbibliotek: Biblioteksplan 2.0 och Nyckeltal 1.0 | Bibliotekssamverkan

2. Hanna skriver:

Var finns pdf-erna att hämta?

3. Pingback: Länsbibliotek Dalarna » Nya bibliotekslagen är antagen

4. Pingback: Ny bibliotekslag antagen 24 oktober 2013 | Bibliotek25

5. Pingback: Ny bibliotekslag

6. Anne-Marie skriver:

Vad exakt menas i punkt 6 i sammanfattningen ”… på sådan nivå att medborgarens förutsättningar att påverka huvudmannens överväganden gynnas. ”

• Cecillia Ranemo skriver:

Det är en återkommande formulering som fanns i förarbetena när den gamla lagen om biblioteksplaner togs.

7. Pingback: Nya bibliotekslagen är antagen | Länsbibliotek Dalarna