Ny lag för officiell biblioteksstatistik träder i kraft 31 december

Det finns en speciell lag som reglerar Sveriges officiella statistik som samlas in på uppdrag av regeringen. Biblioteksstatistiken är en del av den officiella statistiken. I KB:s myndighetsinstruktion står att vi ansvarar för att samla in den officiella statistiken inom biblioteksområdet.

Den 31 december träder en ny lag i kraft som reglerar Sveriges officiella statistik. Lagen uttrycker nu tydligare vilka kvalitetskriterier som ska gälla, vilka som är skyldiga att lämna statistik och vad som händer om man inte lämnar statistik eller lämnar felaktiga uppgifter till statistiken. Här kan du läsa vad som gäller i den nya lagen.