Ny rapport: Regional biblioteksverksamhet i Sverige

I den nya bibliotekslagen (SFS 2013:801) som träder i kraft på nyårsdagen har de regionala biblioteksverksamheternas uppgifter tydliggjorts på flera olika sätt. Där står nu bland annat att de deras syfte är ”att främja samarbete, verksamhetsutveckling och kvalitet när det gäller de folkbibliotek som är verksamma i länet” samt att de i samarbete ska ”följa upp hur de biblioteks­planer som antagits har utformats och hur de används”.

Kungl. biblioteket har i samarbete med landets länsbibliotekarier genomfört en kartläggning av vad de regionala biblioteksverksamheterna gjort under det senaste året samt hur omfattande regional biblioteksverksamhet är nationellt. Rapporten illustrerar den viktiga funktion som de regionala biblioteksverksamheterna har för biblioteksutvecklingen i Sverige samtidigt som den sammanfattar de arbeten som gjorts.

Du kan hämta rapporten via länken: Rapport_Regional_biblioteksverksamhet.pdf Förfrågningar kan ställas till cecilia.ranemo@kb.se