Skol- och folkbibliotek smälter samman

Biblioteksstatistiken som berör den kommunala biblioteksverksamheten blir allt mer komplicerad att sammanställa vartefter nya lösningar för skolbiblioteksverksamhet skapas. De traditionella variablerna som kostnader för lokaler, medier och antal årsarbeten samt mediebestånd måste ”pusslas” fram när den officiella biblioteksstatistiken ska rapporteras. ”Hur ska jag räkna årsarbeten när Katarina jobbar både på folkbiblioteket och på två av skolbiblioteken?”

Den kommunala biblioteksverksamheten har ibland både skolbibliotek och folkbibliotek i samma katalog, medierna strömmar mellan olika bibliotekstyper och personalen arbetar på de båda med delade tjänster. Det skrivs just nu många avtal i kommunerna för att skolorna ska få belagd tillgång till skolbiblioteksverksamhet.

Dessutom skapas nya lösningar för regionala folkbibliotekssamarbeten och i vissa län har alla kommuner ett och samma bibliotekssystem där det är svårt att skilja ut uppgifter till olika kommuners folkbiblioteksverksamhet.

Av de uppgifter och förfrågningar från folkbiblioteken som hittills inkommit i år i samband med statistikinsamlingen, går att utläsa att det åtminstone finns följande lösningar runt om i kommunerna (skicka gärna in uppgifter om fler varianter som du känner till):

1. Renodlade folkbibliotek med egen lokal, medier och personal.
  2. Folkbibliotek som samtidigt fungerar som skolbibliotek i samma lokal (helt integrerade genom politiskt beslut), alla använder folkbibliotekets katalog:
    1. Integrerade folkbibliotek med särskilt avsatt personal för skolbiblioteksverksamhet
    2. Integrerade folkbibliotek utan särskilt avsatt personal för skolbiblioteksverksamhet
  3. Skolbibliotek som ligger på skola men som sköts av folkbibliotekets personal och medier genom avtal och använder folkbiblioteket katalog:
    a)    Verksamheten ingår endast i folkbibliotekets budget och personal, inget avtal finns.
    b)    Verksamheten faktureras av folkbiblioteket till skolan, folkbiblioteket sköter allt.
    c)    Verksamheten har skolpersonal som arbetar i biblioteket i samarbete med folkbibliotekets personal och folkbibliotekets medier.
  4. Skolbibliotek som ligger på skola men sköts av folkbibliotekets personal och medier genom avtal men skolan har egen katalog:
    c)     Verksamheten har skolpersonal som arbetar i biblioteket i samarbete med folkbibliotekets personal och folkbibliotekets medier.
  5. Renodlade skolbibliotek med egen personal, lokal och medier, egen katalog.
  6. Renodlade skolbibliotek med egen personal, lokal och medier, ingår i folkbibliotekets katalog.
  7. Avtal om att skolans elever får besöka folkbiblioteket på ett organiserat sätt.
  8. Renodlade skolbibliotek utan avsatt personal, utan koppling till folkbibliotek.

Det här ställer naturligtvis till en del problem, dels vid insamlandet av biblioteksstatistiken och dels när den ska redovisas. Det kan lätt uppstå att det blir dubbelräkningar i och med att uppgifter om en och samma, mer eller mindre, integrerade folk- och skolbiblioteksverksamhet räknas flera gånger.

De definitioner som gäller för årets folkbiblioteksstatistikinsamling är att endast den skolbiblioteksverksamhet som sköts tillsammans med folkbiblioteket ska räknas som är integrerad genom ett politiskt beslut.

Nyckeltalsberäkningarna i folkbiblioteksstatistiken påverkas av hur hög andel av folkbiblioteksverksamheten som är integrerad med skolbiblioteksverksamhet, så se upp med det när du tittar på folkbibliotekens preliminära statistik som publiceras 19 mars 2014.

Skicka gärna in uppgifter om hur just din kommun löser detta och hur ni ser att statistikrapporteringen skulle kunna förenklas för alla inblandade! Skriv en kommentar nedan eller skriv till biblioteksstatistik@kb.se