Snart händer det!

Nu stängs årets enkäter för insamlingen av den officiella biblioteksstatistiken. Stort tack till alla 412 personer på biblioteken runt om i landet som besvarade årets enkät och ett stort tack till alla andra som bidragit för att möjliggöra statistikinsamlingen! Sammanlagt lade alla bibliotek tillsammans ned tre årsverken på att sammanställa statistiken.

Nu ”låser” vi statistiktabellerna och rättar orimliga svar så att den skriftliga rapporten kan produceras. Tabeller, rapport, diagram presenteras på webben 27 maj. I år blir det lite nyheter i tabellerna, det blir lättare att få en sammanställning över just ditt eget bibliotek eller län.

Samtidigt pågår ett utvecklingsarbete av den nya biblioteksstatistikdatabasen. Vi börjar med att lägga in åren 2010–2013. Databasen görs med öppna data som kan nås av alla via webben. När alla data samlats på ett ställe blir det enklare att se trenderna!

Vår ambition är att koppla den nya biblioteksstatistikdatabasen till Libris och Bibliotekdatabasen för att i framtiden uppnå synergieffekter. Allt blir inte gjort i en handvändning, men arbetet är påbörjat. Kanske behövs bara ett årsverke för all statistik när vi är klara?

Under året kommer vi att samla in synpunkter och utveckla framtidens biblioteksstatistik. Det är meningen att alla bibliotekstyper ska få samma definitioner på sina variabler i statistiken. Förändringarna styrs av det arbete som Expertgruppen för biblioteksstatistik har gjort, alla synpunkter som vi fått in via mail och telefon samt den nya internationella ISO-standarden för biblioteksstatistik.

Nästa år är det planerat att vi ska samla in skolbiblioteksstatistiken och vi kommer därför att kartlägga vilka skolbibliotek som finns. Vi kartlägger också vilka myndighetsbibliotek och specialbibliotek som finns. Vore det inte underbart med kompletta uppgifter om vilka offentligt finansierade bibliotek som finns i Sverige?

Vi välkomnar också en ny medarbetare, Susanne Gustafsson, som arbetar med statistik och urvalsfrågor.

Som vanligt är du välkommen att bidra med synpunkter på den framtida biblioteksstatistiken via biblioteksstatistik@kb.se eller ring 010-709 36 39.