Kom och diskutera biblioteksstatistik 16 eller 23 oktober

Biblioteksstatistik1Kom till KB och diskutera förslaget till ny biblioteksstatistik! Vid två tillfällen under oktober samlas biblioteksanställda och personer från organisationer och talar om hur förslaget till ny biblioteksstatistik kan förbättras. KB har beslutat att göra vissa förändringar av den biblioteksstatistik som ska samlas in från och med 2015. Då tillfrågar vi samtliga offentligt finanserade bibliotek med en gemensam enkät i ett nytt webbaserat system. Mötena är kostnadsfria, men det krävs föranmälan, för dörrinsläppet och fikan. Anmäl dig här 16 oktober eller anmäl dig här 23 oktober.
Läs mer om förslaget i skriften En samlad biblioteksstatistik. Kom hit och påverka!

Mötet som hålls 23 oktober med diskussioner kommer att filmas och vi lägger sedan ut filmen på webben.

Hjärtligt välkommen!

En kommentar till Kom och diskutera biblioteksstatistik 16 eller 23 oktober

1. Cecillia Ranemo skriver:

Under mötet som hölls 16 september stannade diskussionen särskilt upp på följande frågor i http://biblioteksstatistik.blogg.kb.se/files/2014/10/Webbenkät20141014.pdf :

Fråga 6. Här är det lätt att göra fel, tydlighet önskas.
    Fråga 12. Ett tredje alternativ?
    Det går inte att följa fördelningen heltid/deltid kontra män/kvinnor.
    Gränsen för personalfrågorna 31/3?
    Fråga 13/14. Önskan att kunna rapportera interndebitering.
    Tryckta + audiovisuella medier – här behövs tydliga instruktioner hur uppdelningen skall göras. Med räkneexempel, ”Om du inte vet – räkna så här…”. Kanske kan en beräkningsmodell utifrån titelbestånd konstureras.
    Tidskrifter, tryckt + digital – oftast en klumpsumma. Hur tänka här, dessutom slänger många den tryckta versionen.
    17. Eventuellt ta bort den ena totalen, eller den automatiska summeringen. Om jag har både tryckt och digitalt av samma titel, hur gör jag utan att rapportera dubbelt under bestånd?
    18. Databaser med både text och film. Blandformer, hur dela upp. Folkvett! Eller övervägande innehållet som styr.
    22. Vid frågan om forskningsbiblioteken kan få ut den här informationen dök detta alternativ upp: Antal timmar som någon varit inloggad.
    23. Här kan inte alla forskningsbibliotek dela upp aktiva användare på män/kvinnor.
    24. I vilket alternativ räknas ståbord in – studieplats.