Är 20 timmar en rimlig nedre gräns?

För att kunna följa hur de offentligt finansierade biblioteken utvecklas och ibland till och med avvecklas behövs en nedre gräns för vilka som ska ingå i biblioteksstatistiken. Trenden går mot att allt fler offentligt finansierade bibliotek får färre anställda, slopar sina fasta öppettider och ibland till och med slutar erbjuda sina samlingar till allmänheten. Biblioteksverksamheten urhålkas.

Ett sätt att följa den pågående förvandlingen av de offentligt finansierade biblioteksverksamheterna i Sverige vore kanske att helt enkelt sätta en nedre gräns för vilka kriterier som ska gälla för att ingå i statistiken. Om basen för statistiken har en nedre gräns är det lättare att följa utvecklingen över tid på riksnivå.

Det förslag som nu diskuteras är att det kanske borde krävas 0,5 årsverken avsatt bemanning (20 timmar i veckan) på ett offentligt finansierat bibliotek för att det ska kunna ingå i Sveriges officiella biblioteksstatistik. Annars kan man väl rimligen inte ens ha tid att besvara den? Med det inte sagt att ett bibliotek med 19 timmars bemanning inte är ett bibliotek. Läs mer

Vad tycker du? Gör ett inlägg i debatten!