Förslag till variabelförklaringar i den nya statistiken

Vi publicerar nu ett första förslag till variabelförklaringar till Sveriges nya officiella biblioteksstatistik. Med start i januari 2015 tillfrågas alla offentligt finansierade bibliotek som är tillgängliga för allmänheten (skolbibliotek: eleverna) om sin verksamhet under 2014. Enkät skickas till de bibliotek som är bemannade minst 20 timmar per vecka (0,5 årsverken). Den nya, något förändrade enkäten som är en och samma för alla bibliotekstyper har både tvingande och frivilliga frågor. Vanligen är det totalsummeringarna som är tvingande.

Här kan du se en kort video från bibliotekschefskonferensen om hur, var och varför

I den nya enkäten kan man vid varje svarsfält få upp en förklaring till vad fältet ska innehålla. Vi är ytterst tacksamma för att få in synpunkter på variabelförklaringarna till biblioteksstatistik@kb.se! Naturligtvis vill vi att alla förklaringarna till slut ska kunna läsas och förstås av alla, men ibland kan det vara svårt att uttrycka något komplicerat på ett enkelt sätt. Hur skulle du definiera en fysisk bok? Här presenterar vi nu lite skämtsamt vad som kan vara en e-bok (foto Emil Stenback på KB):