Har vi räknat rätt?

Under hela hösten har vi försökt att kartlägga alla offentligt finansierade bibliotek i Sverige. Nu undrar vi, har vi hittat alla? Syftet med kartläggningen var att få ett fast urval till den nya biblioteksstatistiken.

Ladda ned xlsx-fil med dem vi hittat Biblioteken_20141219

Vi sökte alla unika gatuadresser som det finns ett bemannat bibliotek på, offentligt finansierat till hel eller del, som på något sätt kan nyttjas av allmänheten (skolbibliotek: eleverna). Ett annat kriterium var att biblioteksorganisationen skulle ha bemanning minst 20 timmar i veckan (0,5 årsverke). Timregeln bestämdes därför att personalen ska ha en rimlig chans att hinna fylla i statistikenkäten. Vi sökte på många olika sätt, hade många listor där olika personer kallade ett och samma bibliotek för olika namn. Det var inte lätt, men nu hoppas vi att vi äntligen lagt klart pusslet. Vi tar tacksamt emot information om de bibliotek som vi missat till biblioteksstatistik@kb.se.

Inslag i SVT Kulturnyheterna

Totalt sett har vi hittat 2 269 adresser med bibliotek som är offentligt finansierade, bemannade och tillgängliga för allmänheten. Av dem var…

• 1168 folkbibliotek, renodlade eller integrerade
  • 47 gymnasiebibliotek på friskolor
  • 61 skolbibliotek på friskolor
  • 218 bibliotek på kommunala gymnasier
  • 524 skolbibliotek på kommunala grundskolor
  • 24 museibibliotek på kommun eller län
  • 52 specialbibliotek
  • 138 universitets- eller högskolebibliotek
  • sjukhus-, fängelse- och folkhögskolebiblioteksadresserna är inte färdigräknade

God fortsättning på det nya året!