Nu är de här!

Nu har vi börjat publicera verksamhetsrapporter om biblioteken i landet! Vart efter att vi får in svar från de offentligt finansierade biblioteken om 2014 års verksamhet rimlighetskontrollerar vi uppgifterna. Om vi inte behöver återkoppla om något värde publicerar vi resultaten via http://bibstat.libris.kb.se/report Där dyker nu de lokala resultaten upp löpande, lite skämtsamt kan man säga att det känns som en ”valvaka”. Redan nu ligger där ett 100-tal rapporter.

Rapporterna är tänka att kunna användas för den lokala planeringen och uppföljningen av biblioteksverksamheterna. Användarna har också möjlighet att se hur mycket biblioteksverksamhet de kan tillgå lokalt.

I och med att de anställda på biblioteken har möjlighet att se de uppgifter som lämnats i tabell och diagramform är det möjligt att ytterligare värden kommer att justeras under den närmaste tiden. De kommunala nyckeltalen per invånare aktiveras när vi fått uppgifter om invånarantalet i kommunerna per 31 december. Löpande bygger vi också ut rapportsystemet och förbättrar. Enkäten är kraftigt förändrad för alla bibliotekstyper jämfört med tidigare år men det kan redan nu konstateras att många ändå uppger totalvärden som är jämbördig lika stora som tidigare.

Den slutliga publiceringen av de nationella talen görs 27 maj 2015. Det krävs en hel del arbete att kompensera för eventuella bortfall… totalt sett besvaras 1289 enkäter som gäller för de 2283 olika adresser där det finns offentligt finansierade bibliotek som är tillgängliga för allmänheten och bemannade minst 20 timmar per vecka.Verksamhetsrapport

En kommentar till Nu är de här!

1. Österänggymnasiets bibliotek skriver:

Vi hjälps åt med att ta fram statististiken! Gymnasiebibliotekarier i Kristianstad http://instagram.com/p/zcmU6brpRy/