Nu har vi publicerat 673 rapporter…

… och fler blir det, timme för timme, i Biblioteksstatistikportalen. Just nu hittar du diagram, nyckeltal och tabeller för folkbibliotek/skolbibliotek i 234 kommuner, 54 forskningsbibliotek, 177 enskilda skolbibliotek och 96 bibliotek på gymnasieskolor. Totalt sett har vi tillfrågat alla de 2275 offentligt finansierade biblioteken som är bemannade minst 20 timmar per vecka och på något sätt tillgängliga för allmänheten (skolbibliotek: eleverna). Succesivt lägger vi ut fler rapporter så fort vi hinner.

Vad har man rapporterna till?

  1. I första hand är de till för att kunna följa bibliotekutvecklingen lokalt och regionalt. Går det upp eller ned? Är vi en stark biblioteksnation?
  2. De går att använda som en del av underlaget i uppföljningen av bibliotekets plan för verksamheten. Vi skrev i planen att vi främst skulle satsa på barn, har vi verkligen gjort det?
  3. Man kan länka till rapporterna på sin webb så att användarna lättare når dem. – Oj, finns det så mycket som jag kan få gratis?
  4. Se att studenter och elever har tillgång till det de behöver för att kunna nå sina mål.
  5. De går att skicka till beslutsfattare och politiker så att de ser hur mycket de får för pengarna. – Men, gör tre personer allt detta för 21345 invånare?
  6. Om man arbetar på bibliotek kan man diskutera kring sin rapport med arbetskamrater när man planerar…
  7. …eller helt enkelt hänga den på väggen för att den är färgglad :).

Fortsättningsvis tillfrågas alla de offentligt finansierade biblioteken varje år och successivt kommer rapporterna att fyllas med tidsserier. Redan nu kan man se procentuella förändringar för många folkbibliotek, skolbibliotek och forskningsbibliotek. Skolbibliotek har nyckeltalsberäkningar per elev, folkbibliotek per invånare i kommunen och högskolebibliotek per helårsstudent.

Verksamhetsrapport

Det här inlägget postades i Expertgrupp, Folkbibliotek, Forskningsbibliotek, Okategoriserade, Sjukhusbibliotek, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.