Stängs allt 31 mars, undrar många

Vi skickade ut information för en vecka sedan om att vi önskade att samtliga biblioteksstatistikenkäter skulle vara besvarade 31 mars. Vi får just nu många frågor om vi kommer att stänga alla enkäter då, oavsett om de är besvarade eller inte. Nej, det kommer vi inte att göra förrän vid ett senare tillfälle, men just nu vill vi ha in så många svar som möjligt så att den nationella biblioteksstatistiken ska gå att sammanställa. Vi har nu publicerat resultat från 673 enkäter i vårt rapportsystem i form av diagram och tabeller. De allra flesta folk-, sjukhus- och forskningsbibliotek har nu besvarat frågorna. Stort tack för detta! Vi väntar nu främst på skolbiblioteken som många gånger trott att det var ett tidigt aprilskämt att vi skickat så många frågor till dem i år, vanligen får de ingen statistikenkät att besvara mer än ungefär vartannat år. Problemet som uppstår när inte skolbibliotek besvarar undersökningen är att:

1. de totala kommunala verksamhetsrapporterna som kommer ut ur webbsystemet med färdiga diagram och tabeller visar på för låga värden så att de inte går att använda på ett effektivt sätt när kommunerna ska se över sin samlade biblioteksverksamhet.
  2. vi ska vidarebefordra uppgifterna om skolbibliotek till andra myndigheter för att minska antalet enkäter i landet och då blir det också inkompletta uppgifter, varpå det blir fler enkäter…
  3. det går inte att redovisa den samlade skolbibliotekstillgången i landet.
  4. skolbiblioteksfrågan får inte den uppmärksamhet den förtjänar om vi inte har ordentlig statistik som belyser frågan.
  5. det kommer att se ut som att det inte finns några skolbibliotek alls i vissa kommuner.
  6. vi kan heller inte besvara de frågor som vi ofta får från skolföreträdare om skolbiblioteksverksamhetens omfattning
  7. eller frågorna från politikerna som är intresserade av skolbiblioteksfrågan.

Det är endast är de Obligatoriska fälten i enkäten som måste besvaras. Den nivån är anpassad till vad skolbibliotek normalt kan besvara.