Biblioteksstatistiken publiceras 27 maj

Årets rikssammanställning av Sveriges officiella biblioteksstatistik kommer att presenteras i en skriven rapport nästa vecka med tabeller och diagram. Redan just nu presenteras svaren från alla bibliotek, var och ett som besvarat årets enkät, i tabeller och diagram i vårt Rapportsystem på webben. Alla svar som vi fått in finns också i en excelfil om du går in på Öppna data. Vi har nu också sammanställt länkar till allt som har med biblioteksstatistiken att göra på Allt om biblioteksstatistiken.

Skillnaden mellan rikssifforna och de data som redan nu presenteras är de flesta rikssiffror är uppräknade för att kompensera för svarsbortfall. Det är därför det tar några veckor från att vi stänger för fler inkommande svar till att rapporten presenteras. Sedan behöver vi också läsa det som de svarande skriver i enkäterna. Här är ett svar apropå uppmaningen att inte lämna sifferuppgifter i webbenkäternas kommentarsfält:

– ”Vi har ett hundra tusen (Ha! Inga siffror!) i biblioteksbudget. Den ska räcka till böcker, databaser, tidskrifter och kontorsmateriel. Jag har inte räknat ut precis hur mycket vi lägger på vad och att gå in och leta upp det i efterhand är fantastiskt komplicerat och skulle ta typ en hel arbetsdag.”

Rapporten publiceras natten mellan 26-27 maj efter klockan 00.01. Framsidesfotot från Filminstitutets bibliotek prydde förra årets rapport, foto E Ahlqvist. Vad blir det månne i år?

FotoEAhlqvist