Folkbiblioteken har öppet när de flesta är på jobbet

Av 2014 år statistik visas att i 72 kommuner har folkbibliotekens huvudbibliotek öppet mindre än 40 timmar i veckan. I 13 kommuner kan du inte alls besöka biblioteket efter klockan 18 eller på lördagar och söndagar och i 88 andra kommuner kan du bara besöka huvudbiblioteket på ”obekväm” tid under 1–4 timmar. I 58 kommuner kan du heller inte besöka någon filial efter 18 eller på helgen. Korta öppettider påverkar många användargrupper t.ex. föräldrar som vill gå med sina barn till biblioteket när de är lediga. Så här kan det se ut på huvudbiblioteket i en liten kommun:

• Måndag 12:00 – 19:00
  • Tisdag Stängt
  • Onsdag 12:00 – 19:00
  • Torsdag 09:00 – 14:00
  • Fredag 09:00 – 14:00
  • Lördag Stängt
  • Söndag Stängt

Det blir allt vanligare att folkbiblioteken har meröppet, dvs användarna har tillgång till bibliotekslokalen och kan låna även om det inte finns personal på plats. 24 kommuner rapporterar att de har meröppet på huvudbiblioteket, i fem av dem har även en filial det. Totalt sett finns det 24 kommuner där en filial har meröppet.