Kom med förslag till ny COUNTER-standard

De flesta som jobbar med e-resurser är nog bekanta med den så kallade Counterstatistiken. Det är en standard för hur förlag ska rapportera statistik till sina kunder på ett transparent sätt. Den används bland annat som underlag i inköps/uppsägningsbeslut och ligger även till grund för delar av den nationella biblioteksstatistiken. Det är ett viktigt verktyg i e-resursarbetet, men det är inte perfekt. Därför håller den ideella organisationen Counter nu på att ta fram en ny release (den femte i ordningen) av standarden. Syftet är generell förbättring, potentiell utökning (open access, altmetrics, b.la.) och att arbeta bort tvetydigheter som idag gör att det ibland är svårt att jämföra statistikrapporter mellan förlag.

Undertecknad sitter sedan januari i år med i Counters ’executive committee’, som består av cirka femton personer från diverse bibliotek, förlag samt systemleverantörer, och fattar beslut om standardens utveckling. För rådgivning i diverse frågor finns även ett löst sammansatt ’advisory board’ bestående cirka fyrtio personer med olika kompetenser. Utöver det här så uppskattas kommentarer och förslag från alla som jobbar med Counters statistikrapporter på något sätt. Eftersom arbetet med en ny release precis har påbörjats så är det extra värdefullt med input. Om ni har några åsikter, förbättringsförslag eller klagomål så får ni gärna skicka dem till mig så för jag dem vidare. Svensk representation i Counters beslutande organ bör utnyttjas för att få gehör för vår syn på e-resursstatistik.

Daniel Albertsson, bibliotekarie, SLU-biblioteket, daniel.albertsson[krumelur]slu.se