Kort enkät till skolbiblioteken

Enkäten är nu stängd och rapporten publiceras onsdag 13 juli på denna webbplats.

Fram till midsommar har vi lagt ut en liten webbenkät till de skolbibliotek som har minst 20 timmars avsatt bemanning för skolbiblioteksverksamheten per vecka. Syftet med enkäten är att visa på de viktiga funktioner som skolbiblioteken har för landets elever och de olika uppgifter som sköts av skolbibliotekens personal. Enkäten består av ”kryssfrågor” och tar därför bara några minuter att besvara. Redan under den första timmen besvarade 10 procent av de drygt 800 enskilda skolbiblioteken frågorna! Stort tack för snabb respons!

Här kan du se vilka frågor som ställs i en pdf-fil Enkät_Skolbibliotek_20160607. Undersökningens resultat presenteras på denna webbplats lite senare i sommar. Men redan nu kan vi visa några av svaren. Många skolbibliotekarier vittnar om att det är för lite tid avsatt för skolbiblioteksverksamheten:

”Arbetar halvtid så jag skulle vilja hinna med allt på listan, men gör det tyvärr inte.”

”Vi upplever svårigheter sedan vi fick nedskärningar. Det var betydligt lättare tidigare när vi hade två heltidsanställda bibliotekarier på våra ca 1200 elever. Nu när vi har enbart ca. 1,5 i personal, samt har fått flera hundra nyanlända elever, som är betydligt mer tidskrävande och resurskrävande, så är det svårare att hinna med att gå ut i klasserna. Man behövs på plats för att ”hålla öppet” och det förväntar sig också både personal och elever. Om man är två på heltid kan en finnas på plats medan den andra är ute i klasser etc.!”

”2.0 bibliotekarier på ca 2000 elever är inte mycket. Vi skulle vilja ha öppet under hela skoldagarna men efter nedskärning från 3 till 2 bibliotekarier var vi tvungna att dra ner på öppettiderna. För att det skulle bli bättre: en eller två tjänster till och att skolan tilldelar biblioteket en IT-pedagog som har biblioteket som huvuduppgift. Det är inte idéer och vilja som saknas men tid. Vi prioriterar eleverna och deras frågor och allt inre arbete görs i mån om tid och efter stängning. Inte mycket tid för utveckling, framtidsplanering eller förändringsarbete.”

”Fler timmar. 20h/v är bra men skulle behöva minst 10h/v för att hinna med MIK. Skolan har 500 elever och personal ca 70. Har diskuterat med rektor och fått ok att börja skriva en skolbiblioteksplan men kultur- och bibliotekschefen ställer sig tveksam till detta. Att kunna vidareutveckla skolbiblioteksverksamheten är en ledningsgruppsfråga som behandlas av kompetenta personer som saknar skolbibliotekskompetens. Jag ser fram emot att det i framtiden forskas ännu mer på skolbiblioteksverksamhet.”

Det här inlägget postades i Folkbibliotek, Okategoriserade, Skolbibliotek. Bokmärk permalänken.