Befolkningen gillar sina bibliotek

SOM-institutet vid Göteborgs universitet ställer varje år frågor till befolkningen i åldern 16-85 år. Några frågor handlar om bibliotek.

Resultatet av den senaste undersökningen visar att mer än hälften av befolkningen uppger att de besöker bibliotek årligen. Under de senaste tre åren är det fler än tidigare som uppger att de besökt bibliotek under året. Andelen som säger att de besökt bibliotek via webben är klart högre än tidigare. 55 procent befolkningen i åldern 16-85 år uppgav 2016 att de besökt bibliotek fysiskt under året och 33 procent via webben. 33 procent uppger också att de besöker bibliotek minst någon gång per kvartal.

86 procent av besökarna upplevde att bibliotekets service var bra. En högre andel kvinnor än män uppger att de besök bibliotek minst någon gång per kvartal. En högre andel med hög utbildning än de med låg uppger att besöker bibliotek. Men det finns en tendens till att svarande med utländskt medborgarskap och låg utbildning besöker bibliotek i något större utsträckning än svenskar.

85 procent av befolkningen har läst minst en bok under året och 57 procent läser en bok minst någon gång per månad. En högre andel av de unga, 16-24 år, uppger att de besöker bibliotek minst någon gång per kvartal än de äldre men andelen unga som läser bok varje vecka har dock minskat något under längre tid.

Läs vidare direkt i rapporten från SOM-institutet Biblioteken fortsatt välanvända med höga betyg, Lars Höglund. SOM-data kommenteras också i rapporten från Kulturanalys, En lägesbedömning i relation till de kulturpolitiska målen, Rapport 2017:2.