Finland–Sverige, 1–0

Andel aktiva folkbiblioteksanvändare är 36 % av befolkningen i Finland och 26 % i Sverige.

Förutsättningarna för folkbibliotek i Finland (allmänna bibliotek) och Sverige ser lite olika ut. Finska folkbibliotek finansieras inte bara av kommunerna, staten skjuter också till pengar för att jämna ut skillnaderna mellan kommunerna. Men det är kommunerna som bestämmer vad de vill göra med de statliga pengarna. Det finns en särskild folkbiblioteklag och kvalitetsrekommendationer. Till exempel kan följande läsas i lagen:

”13§ Den som använder ett allmänt bibliotek ska uppträda korrekt i biblioteket. På störande av verksamheten vid ett bibliotek och äventyrande av säkerheten tillämpas ordningslagen. Biblioteksanvändaren ska hantera det allmänna bibliotekets material och övriga egendom på ett varsamt sätt.”

Finland satsar mer på sina folkbibliotek än vad Sverige gör på sina och det ger resultat. I Sverige görs drygt 6 fysiska lån per invånare per år, i Finland 16.

Finland har i förhållande till invånarantalet stor yta så det är glesare mellan folkbiblioteken sett per kvadratkilometer, men per invånare så har de fler servicesställen än i Sverige, 0,14 mot 0,11 per 1000 invånare. Finland satsar ungefär 554 kronor per invånare och Sverige 420 på sin folkbiblioteksverksamhet.

Finländarna köper fysiska medier per invånare för ungefär 64 kronor och svenskarna 38. Finlands fysiska bestånd är 6,5 per invånare och svenska folkbibliotek har 3,6.

I Sverige görs det i genomsnitt 4,3 betalda årsverken per servicesställe och i Finland 5,4. Dessutom tillkommer det personer som är ”oavlönade” som gör årsverken på de finska biblioteken, totalt är 11 procent sådana personer av alla årsveken som görs. Man kan få jobba på bibliotek istället för att göra värnplikt.

Svenska folkbibliotek leder dock på ett område. Antal e-boksnedladdningar per invånare, 0,19 jämfört med 0,07.

En kommentar till Finland–Sverige, 1–0

1. Pingback: Norge–Sverige, 0–1 | Biblioteksstatistik