Norge–Sverige, 0–1

Norge och Sverige har ungefär lika stor andel integrerade folk- och skolbibliotek, men i övrigt skiljer sig länderna åt avseende folkbiblioteksverksamheten.

Norge har en förhållandevis liten befolkning på en stor yta. I Sverige finns ett folkbibliotek per 395  km² och i Norge ett per 570  km².

Ändå finns det 0,13 folkbibliotek per 1000 invånare i Norge och 0,11 i Sverige.

Andel aktiva användare är 17 % av befolkningen i Norge och 26 % i Sverige. De norrmän som besöker biblioteket gör det i alla fall förhållandevis ofta och därför görs 4,6 fysiska besök per invånare i Norge och 6,5 i Sverige.

Norska folkbibliotek köper i genomsnitt in 201 fysiska medier per 1000 invånare och år och svenska folkbibliotek köper 238 stycken.

Av allt detta följer att det görs drygt 6,1 fysiska lån per invånare per år i Sverige och 4,3 i Norge trots att Norges fysiska bestånd är 3,8 per invånare och svenska folkbibliotek har 3,6. 87 % av det norska fysiska beståndet är böcker.

Inte heller e-böckerna är populärare i Norge än i Sverige. Antal e-boksnedladdningar per invånare är 0,19 i Sverige jämfört med 0,11 i Norge.

En förklaring till skillnaderna i användning kan kanske vara att Norge inte satsar så mycket på bibliotekspersonal. På de norska folkbiblioteken görs 0,34 årsverken per 1000 invånare, i Sverige 0,49. Sverige har i genomsnitt 4,3 betalda årsverken per servicesställe och Norge 2,6.

Se vidare inlägget om Finska folkbibliotek.