Språklig mångfald på biblioteken

Personer som har behov av medier på utländska språk (inklusive skolspråken och engelska) möter ett varierande stort utbud på folkbiblioteken beroende på i vilket län de befinner sig. Även om det i ett län rapporteras en hög andel titlar på utländska medier kan det ändå innebära att det totalt sett finns få titlar att tillgå eftersom det totala beståndet per invånare i länet är litet på folkbiblioteken.

Län som har tillgång till många olika bibliotekstyper d.v.s. universitetsbibliotek, specialbibliotek, sjukhusbibliotek och en mängd skolbibliotek har vanligen färre medier per invånare på sina folkbibliotek eftersom folkbiblioteken i de länen inte behöver kompensera för bristen av andra bibliotekstyper. Län som har stora universitets- eller högskolebibliotek har naturligtvis vanligen en högre andel utländska titlar.

Läs mer i rapporten Migration och språklig mångfald – biblioteken roll i det flerspråkiga samhället

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.