KB tillgängliggör biblioteksstatistiken som öppna data

KB får 490 000 kr från Vinnova för att öppna den officiella svenska biblioteksstatistiken för alla

–      KB har sedan flera år tillgängliggjort datakällor och detta projekt är helt i linje med KBs övriga arbete med öppna data, säger Martin Malmsten, projektledare KB.

KB är sedan 2011 ansvarig för den officiella biblioteksstatistiken och arbete sker fortlöpande med att förbättra och utveckla själva statistiken.

–      Det här är ett sätt att få alla intressenter och användare att nyttja datat fullt ut och därmed öka användningen av statistiken, säger Cecilia Ranemo, biblioteksstatistikansvarig KB.

–      Målet är bland annat att ta fram en modell som möjliggör automatiserade frågor mot den officiella biblioteksstatistiken för de offentligt finansierade bibliotekstyperna. Arbetet är ännu i startgroparna och kommer att ta fart under 2014, avslutar Martin Malmsten.

Det här är Vinnovas tredje utlysning av medel inom projektet Öppna datakällor, en satsning för att öka tillgängliggörandet av öppna datakällor så att forskare, privatpersoner, företag eller media enklare kan skapa eller förbättra databastjänster.

Kontaktpersoner:
Martin Malmsten 010-709 36 15 (fornamn.efternamn@kb.se)
Cecilia Ranemo 010-709 36 39 (fornamn.efternamn@kb.se)

En kommentar till KB tillgängliggör biblioteksstatistiken som öppna data

1. Pingback: Lämna synpunkter på den officiella biblioteksstatistiken | Biblioteksstatistik