Lämna synpunkter på den officiella biblioteksstatistiken

Passa på och påverka framtiden! Vad saknar du i den officiella biblioteksstatistiken? Vilka variabler tycker du ingår i onödan? Hur borde resultaten presenteras på bästa sätt för att du ska ha användning av dem? Hur kan statistiken förbättras så att du kan använda den för uppföljning och kvalitetsutveckling? Vilka frågor ska ställas så att dina läsare får ut det som de vill veta från resultaten? Vad vill du som användare kunna ta reda på om biblioteken?

Hör av dig till biblioteksstatistik@kb.se eller skriv ett inlägg med dina synpunkter på den här sidan. KB ska under året arbeta med ett projekt som delfinansieras av VINNOVA  för att förbättra och öppna upp den officiella biblioteksstatistiken.
Stockholms stadsbibliotek, Kulturhuset

Det här inlägget postades i Expertgrupp, Folkbibliotek, Forskningsbibliotek, Okategoriserade, Sjukhusbibliotek, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Lämna synpunkter på den officiella biblioteksstatistiken

 1. A. Kurt skriver:

  OM WEBBSTATISTIKEN
  Rekommenderas att biblioteken lämna statistiska uppgifter som visar virtuella besök på bibliotekets externa webbsida, antal sidvisningar på bibliotekets olika sidor, antal besök i bibliotekets OPAC och antal unika besökare.
  Först kan vi konstatera att det inte finns något sätt att räkna individer eller unika besökare på en hemsida, och om man ändå försöker är detta ytterst missvisande för en bibliotekshemsida. På ett bibliotek eller på en skola kan hundratals besökare varje dag söka på bibliotekssajten och detta räknas som en enda unik besökare eftersom besöket kom från samma IP-nummer. Besök är antalet gånger ”unika besökare” varit på en webbplats (unika sessioner som påbörjats av alla besökare). Om en användare är inaktiv på webbplatsens i 30 minuter eller mer kommer framtida aktivitet att utgöra ett nytt besök.
  Det finns alltså goda skäl till att vara mycket skeptisk när någon presenterar webbstatistik. Man kan inte dra några slutsatser av statistikens absoluta tal. Så är exempelvis antal unika besökare eller besök en meningslös aspekt utan en resultatuppföljning av besökarnas aktivitet på webbplatsen. För bibliotek är det
  bättre att ha 10 besökare som söker i katalogen än 1000 som bara öppnar hemsidan och backar tillbaka.
  Antalet besökare är inget resultat utan en potential som bibliotek måste locka att använda webbplatsen. Denna skapade potential är värd att följa upp och presentera som webbstatistik.
  Det värde som finns i statistiken är på sidnivå där aktiviteten på en webbplats framgår.
  Den statistik som passar bäst till bibliotekets webbplats är antal sidvisningar på olika sidrubriker, t ex sidvisningar på träfflista, titelinformation, Mina sidor, Öppettider, ets.

  Finns fyra statistiska uppgifter från besöket på biblioteks sidor som passar att använda för uppföljning och kvalitetsutveckling och biblioteks webbplats efektivitet och tillgänglighet:
  – omlån via hemsida i procent av alla omlån
  – reservation via hemsida i procent av alla reservationer
  – onlinebetalningar i procent av alla (Book-It) betalningar
  – nya låntagare som anmälde sig via hemsidan i procent av alla nya låntagare

  • Cecillia Ranemo skriver:

   Hej! Du har rätt. Det finns betydligt bättre mått på webbstatistik än de som just nu ingår i denna undersökning. Anledningen till att det ser ut nu som det gör är att när vi startade webbstatistiken var dessa mått det som de flesta upplevde att de hade möjlighet att rapportera och man kan ta fram dem med webbräknare som inte kostar något. Men, som du kanske kan se i webbrapporteringen så är det många folkbibliotek som även har problem att redovisa dessa mått, varför statistiken är så bristfällig att den just nu bara kan användas till att se om webbanvädningen av folkbiblioteken ökar eller minskar totalt sett. Beräkningar på regional nivå är inte möjlig att göra på grund av bristande eller felaktig rapportering. T.ex. så kan ju måttet ”antal sidvisningar på bibliotekets olika sidor” höjas av att det finns många och ”röriga” sidor med information som användarna surfar runt på i all oändlighet för att leta efter det de vill veta. Jag tar med dina synpunkter i beaktande i arbetet med att förbättra den befintliga statistiken så får vi titta på om detta är något som de flesta skulle kunna ta fram ur sina system eller inte.

   • A. Kurt skriver:

    Du har rätt. Har sett webbstatistiken på webbplats av ett litet bibliotek (10 000 inv) som visade fem gånger mer besök än ett bibliotek i kommun med 140 000 invånare!
    Men ingen behöver statistik för statistikens skull. Om alla vill dra nytta av statistiken, det är bättre att följa och redovisa uppgifter som biblioteken kan få via biblioteks system (Book-It och andra) och dessa är:
    – omlån via hemsida i procent av alla omlån
    – reservation via hemsida i procent av alla reservationer
    – onlinebetalningar i procent av alla (Book-It) betalningar
    – nya låntagare som anmälde sig via hemsidan i procent av alla nya låntagare

    Att följa kvalitetsutveckling av biblioteks virtuella tjänster dessa fyra faktorer är viktigare än besöksstatistik.
    Du har rätt, ”tomgång” på webbplats är nästan 50% av alla sidvisningar, så gjorde jag statistik över aktivt användande av bibliotekets webbplats.
    Öppna och läs den i PDF-format.

    • Cecillia Ranemo skriver:

     Det finns egentligen två huvudsakliga anledningar till att biblioteksstatistiken samlas in. 1. Dels är den viktig för att följa biblioteken ur ett kultur- och utbildningspolitiskt perspektiv. I det perspektivet är webbesöken viktiga att följa för att kunna förklara förändringar i den fysiska besöksstatistiken. 2. Dels är biblioteksstatistiken viktig för de enskilda biblioteksorganisationerna så att de kan arbeta med kvalitetsutveckling över tid. Då är det andra aspekter av webbanvädning som är viktiga att följa. Tricket är att hitta de variabler som A. Alla har möjlighet att rapportera rent tekniskt, har system för. B. Mäter webbanvädningen ur båda aspekterna. C. Inte är för många variabler för att underlätta uppgiftslämnarbördan. D. Mäts på exakt samma sätt i alla system. Om man börjar med aspekt 1. Vilken webbtotalvariabel tycker du bäst skulle kunna förklara en minskning i fysiska besök? OPAC-användning?

 2. Josefin Thorn skriver:

  Jag hade önskat att de ”prioriterade grupperna” fått större utrymme på något sätt. Barn har en självklar del av den nuvarande statistiken men jag tänker också på personer mer funktionsnedsättningar, de nationella minoriteterna och personer med annat modersmål än svenska.

  • Cecillia Ranemo skriver:

   Utmärkt förslag! Jag tar med mig det i det fortsatta arbetet. Har du några förslag på frågor/uppgifter som skulle kunna fungera som indikator för särskilda användargrupper?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.