I väntans tider, 350 kvar

Just nu är det fortfarande 350 skolbibliotek som inte hunnit besvara alla frågorna i årets biblioteksstatistik, trots att det nu gått 14 veckor sedan insamlingsperioden startade. Anledningen till detta är många gånger att skolbibliotekspersonalen naturligtvis sätter barnen i första rummet och därför inte hinner ta fram de obligatoriska uppgifterna som statistiken frågar efter. Bemanningen på skolbiblioteken är ofta väldigt låg och någon avsatt tid för administration och enkäter, finns helt enkelt inte. Men, det behöver inte vara en person på skolbiblioteket som fyller i alla uppgifterna, vissa frågor besvaras bäst av rektor eller administrativ personal på skolorna. Vissa skolbibliotek tar hjälp av personalen på folkbiblioteket i kommunen. Det är ändå verksamhetsansvarig som är skyldig att tillse att frågorna besvaras, inte enskild personal på skolbiblioteket. Detaljnivån på de obligatoriska frågorna i enkäten är anpassad efter den statistik som skolbibliotek vanligen kan ta fram ur sina system.

Vad ska KB med alla siffror till, undrar många. Nu när vi ska ta fram en nationell biblioteksstrategi kommer statistiken att vara viktigare än någonsin. Vet man inte hur verkligheten är nu så kan man heller inte planera utvecklingen för framtiden.

Eftersom skolbiblioteken tidigare inte behövt besvara biblioteksstatistik mer än ungefär vart tredje år, finns inte alltid etablerade rutiner för att ta fram de efterfrågade uppgifterna. Alla skolbibliotek har inte en datoriserad katalog och de måste därför räkna hyllmeter för att kunna sammanställa uppgifter om fysiskt bestånd. Det är också relativt ovanligt att skolbiblioteken har en besöksräknare eller att de räknat hur många organiserade aktiviteter som anordnats. Eftersom undersökningen är en del av Sveriges officiella statistik som görs inom ramen för Lagen om den officiella statistiken, SFS 2001:99, så måste undersökningen dock besvaras. Det går därför bra att lämna kvalificerade skattningar så här första året med den nya samlade nationella biblioteksstatistiken. Uppgifterna om Sveriges skolbibliotek är viktiga för att vi ska kunna följa hur utvecklingen på skolorna ser ut, nu när kravet om att alla elever ska ha tillgång till skolbiblioteksverksamhet är inskrivet både i skollagen och bibliotekslagen.

Om skolbiblioteken i en kommun inte besvarar frågorna, blir den totala kommunala rapporten som är tänkt att kunna användas för bland annat uppföljning av den kommunala biblioteksplanen inkomplett. Här kan du nu se resultaten för de offentligt finansierade bibliotek som hittills besvarat undersökningen http://bibstat.libris.kb.se/reports

Bilden nedan visar mötet som hölls i onsdags på Stadsbiblioteket i Lund. Då träffades personal från skolbibliotekscentralerna runt om i Sverige och diskuterade, bland annat, årets skolbiblioteksstatistik:

SBC_Lund