Biblioteksplanernas aktualitet

KB har utifrån de kommunala biblioteksplanernas start och slutdatum sammanställt en översikt om biblioteksplanernas aktualitet. Sammanställningen visar att 39 procent av de 290 kommunerna i landet har en aktuell biblioteksplan som inte passerat slutdatum eller har en plan utan slutdatum som inte är äldre än tre år. Motsvarande värde vid föregående mätning 2013 var 34 procent.

År 2013 kom den nya bibliotekslagen som innehåller flera nya krav som bland annat folkbiblioteken ska följa. Bibliotekslagen borde därför påverka hur biblioteksplanerna är utformade. Därför är det värt att notera att 29 procent av kommunerna har en biblioteksplan som är antagen år 2013 eller senare. Således har 71 procent av kommunerna i Sverige inte en biblioteksplan som möjligen kan vara anpassad efter den nya bibliotekslagen.  Fortfarande saknar 10 procent av landets kommuner en biblioteksplan trots att det sedan 2005 är lagstadgat att alla kommuner ska ha en sådan.

Sammanställningen presenteras i skriften ”Biblioteksplanernas aktualitet 2015” som nås via denna länk. Länkar till de kommunala biblioteksplanerna nås via denna länk.

Folkbiblioteket i Arjeplog

Folkbiblioteket i Arjeplog. Foto: Elisabet Ahlqvist