Ny skrift om biblioteksstatistiksystemet

Bibstatsys

Nu är det juletider och det innebär att det återigen snart är dags för insamling av Sveriges officiella biblioteksstatistik. Nu publiceras första versionen av skriften Biblioteksstatistiksystemet som ska underlätta för de som fyller i webbenkäten. Vi kommer att uppdatera den vartefter vi får fler frågor. Länk till enkäten skickas ut via e-post i mitten av januari 2016 och förväntas vara besvarad inom sex veckor från utskicksdatumet. Offentligt finansierade bibliotek får statistikförfrågningen en gång per år, oavsett vilken bibliotekstyp de tillhör. Biblioteken som ingår i statistikinsamlingen ska vara offentligt finansierade till hel eller del, på något sätt tillgänglig för allmänheten (skolbibliotek: eleverna) samt ha avsatt bemanning för biblioteksverksamhet om minst 20 timmar per vecka (0,5 årsverke).
Samtliga bibliotek som tillfrågas återfinns i Biblioteksdatabasen, oavsett om de är med i den nationella katalogen LIBRIS eller inte. Se var de tillfrågade biblioteken ligger på Sverigekarta. Enkäten är densamma som föregående år, via denna länk visas en exempelenkät som man dock inte kan använda för att lämna svar på riktigt. Biblioteksstatistiken finns på olika sätt att nå via olika webbadresser, alla länkarna finns samlade via denna länk.

Stort tack för årets siffror! God Jul och ett Gott Nytt Statistikår!