Årets statistikinsamling är påbörjad

Årets biblioteksstatistikenkät är nu utskickad till de offentligt finansierade biblioteksorganisationerna i landet. Totalt sett skickades över 1300 enkäter ut via e-post till de 2300 offentligt finansierade bibliotek som finns, eftersom vissa biblioteksorganisationer samredovisar alla sina serviceställen i en och samma enkät. I år gick enkäten ut till sammanlagt 903 enskilda skolbibliotek som finns på de närmare 6000 skolenheter som finns på grund- och gymnasieskolorna.

Kungliga biblioteket är statistikansvarig myndighet och undersökningen är en del av Sveriges officiella statistik som görs enligt lagen om den officiella statistiken SFS 2001:99. De organisationer som tillfrågas är skyldiga att besvara de obligatoriska frågorna i undersökningen. Svarstiden är sex veckor.

Du kan läsa allt om undersökningen via denna länk. De offentlig finansierade biblioteken som tillfrågas kan du titta på via Sverigekartan.

För att underlätta för de som ska besvara undersökningen finns nu en skrift om biblioteksstatistiksystemet.

Redan de första timmarna har vi fått in 5 svar. Stort tack för snabb respons!