Hur stora är skolbiblioteken?

Frågan om hur stort ett skolbibliotek ska vara ställs ofta. Naturligtvis beror det på vilka funktioner som skolbiblioteket ska ha och det finns därför inget entydigt svar. Men det går att se hur stora skolbiblioteken verkligen är i Sveriges officiella biblioteksstatistik, det är de skolbibliotek som hade minst halvtidsbemanning avsatt för skolbiblioteksverksamhet på grundskolor och gymnasier runt om i landet 2016. Uppgiften om skolbibliotekens yta som är öppna för eleverna besvarades av ungefär hälften av de 850 enskilda skolbiblioteken. Det finns därför endast uppgift om skolbibliotekens storlek för ungefär en femtedel av landets elever. De siffrorna visar att det gick i medeltal 690 elever på de skolorna och skolbiblioteken var i genomsnitt 190 kvm stora. Det motsvarar 0,3 kvm per elev. Men, skolbiblioteksytan som är öppen för eleverna varierar kraftigt från 12 kvm till 1098. I praktiken innebär det att det finns elever som har 3,5 kvm skolbibliotek och de som har 0,02 kvm.

Det här inlägget postades i Expertgrupp, Folkbibliotek, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.