Hur räknar man öppettider?

Det kommer en del frågor om hur man räknar öppettider per vecka på biblioteken när man ska fylla i biblioteksstatistiken. En del frågor handlar om totaluppgifter och andra är varav-frågor. Här är ett exempel:

Biblioteket i Kulturlunden har öppet och är fullt bemannat mellan 10–18 varje vardag. Dessutom öppnas dörren till tidningshörnan klockan 8 varje vardag av Åsa och hon finns i lokalerna, men är inte tillgänglig vid informationsdisken. Klockan 10 kommer hennes kollegor och öppnar alla avdelningar. Mellan klockan 18–22 varje vardag är biblioteket meröppet, då är ingen bibliotekspersonal där, det tittar bara förbi en vakt under kvällen. Varje lördag och söndag är biblioteket bara meröppet mellan 10–18. För att få fram uppgifterna till statistikenkäten kan man räkna så här:

Eftersom vi då både vet totaltiden och timmarna då det är obemannat eller reducerad bemanning kan vi snabbt räkna ut hur många fullt bemannade öppettimmar det är, så det behöver vi inte fråga om. Biblioteket har normalöppet med bemanning 40 timmar per vecka.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.