Ny rapport om folk- och skolbibliotekens medieförsörjning

Folkbiblioteken

• Det finns 18 samarbeten där flera kommuner deltar i en gemensam katalog och har en gemensam cirkulation av medier. Dessutom finns ytterligare elva samarbeten kring gemensamma webbplatser.
  • I den regionala biblioteksverksamheten har den kompletterande medieförsörjningen i stort sett fasats ut.
  • Många regionala verksamheter stödjer olika transportlösningar, vilket främjar lån och fjärrlån både inom regionen och över regiongränserna. Man hjälper även till med avtal och upphandlingar kring till exempel e-medier.
  • Frågor som rör e-medier, minoritetsspråk och mångspråk är framtidsutmaningar för de regionala verksamheterna.

Skolbiblioteken

• Nästan 60 kommuner har en skolbibliotekssamordnare i någon form. Denna har en viktig roll för elevernas likvärdiga tillgång till skolbiblioteksservice.
  • 40 kommuner har en skolbibliotekscentral som stöd för medieförsörjningen till skolbiblioteken.
  • Företrädare för skolbiblioteksverksamheter ser många utmaningar: Framför allt bidrar bristen på tydliga nationella krav till ojämlikhet. Något som ytterligare bidrar är otydligheten kring vad ett skolbibliotek förväntas vara.

Länk till hela rapporten Folk- och skolbibliotekens medieförsörjning 2018. Den går även att läsa på KB:s blogg om nationell bibliotekssamverkan.

Läs också om den mediestrategiska konferensen i Umeå där rapporten presenterades.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.