Konsten att räkna folkbibliotek

Det har kommit en del frågor om hur man gör när man räknar folkbiblioteken i en kommun. Här är en sammanfattning av svaren:

Det finns en särskild fil som man kan använda när man ska sammanställa uppgifter från flera bibliotek. Bemannad gatuadress med folkbiblioteksverksamhet räknas som ett serviceställe.

Om man samredovisar folkbiblioteken i en kommun i en enkät så kryssar man för alla de gatuadresserna som samredovisas i början av enkäten. Det går även att samredovisa alla de andra bibliotekstyperna inom en och samma kommun. Det går inte att samredovisa bibliotek som ligger i olika kommuner om man inte beställt en särskild samlingsenkät på länsnivå.

Bokbussen räknas som 1 på frågan om bokbuss, men räknas inte som ett enskilt serviceställe eftersom den inte har en enskild gatuadress. Däremot räknas beståndet som finns i bussen och utlånen som görs därifrån tillsammans med den övriga verksamheten som ligger i biblioteksdatasystemet.

Om folkbiblioteken i flera kommuner har ett mediesamarbete och det inte går att skilja ut t.ex. till vilka kommuner medier och aktiva användare hör kan man dela upp dem efter invånarantalet i de olika kommunerna. KB kan skicka procentsiffror för beräkningarna.

Frågorna vi får om öppettider redovisas i en särskild artikel: https://biblioteksstatistik.blogg.kb.se/2019/01/23/hur-raknar-man-oppettider/

Personer som är anställda på biblioteket via olika arbetsmarknadsinsatser räknas in i personaluppgifterna om de varit i aktiv tjänst på biblioteket.

Statsbidrag ska inte redovisas på inkomster, KB kan hämta sådana uppgifter på annat sätt.

Legimus medier och användningen av dem räknas bara av MTM.

Det är viktigt att vi får svar från alla bibliotek eftersom bortfall av svar gör att de kommunala och regionala siffrorna påverkas om det finns bortfall av svar. Siffrorna skickas också vidare på olika sätt till andra organisationer, myndigheter och beslutsfattare

Bibliotekstatistikdatabasen. Någon dag efter att ett svar skickats in, publicerar vi den enskilda biblioteksorganisationens svar på http://bibstat.kb.se/reports

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.