Färre folkbibliotek när kommuner sparar

Preliminära siffror från 2010 års folkbiblioteksstatistik visar att 45 biblioteksfilialer stängdes mellan 2009 och 2010. Minskningen är fortsättningen på en nedåtgående trend som pågått länge. År 2001 fanns 1 415 bibliotek jämfört med 1 215 under 2010. Sjunker gör även antalet biblioteksmedier (böcker, tidskrifter, cd-skivor etc.), mellan 2009 och 2010 ”försvann” två miljoner böcker.

I takt med att filialerna stängs minskar också antalet anställda på de kommunala biblioteken. Över 200 har fått sluta. Färre anställda ger service till en växande befolkning på allt färre ställen. Antalet aktiva låntagare och besökare är dock i stort sett oförändrat. Under 2010 gjorde drygt 67 miljoner besök på folkbiblioteken. Många besöker också biblioteket via Internet.

Samtidigt som filialerna läggs ned påverkas också antalet skolbibliotek eftersom de i vissa fall varit integrerade med filialerna som försvunnit. Även antalet publika aktiviteter som biblioteken ordnar minskar, framför allt aktiviteter för barn och ungdom.

I takt med nedläggningarna hittar personalen på biblioteken på allt mer kreativa sätt att nå sin publik. Mindre distributionsställen skapas på affärer, simhallar och vårdinrättningar. Mötesplatser med biblioteksservice skapas ibland där det tidigare låg en biblioteksfilial och bokkassar cirkuleras bland familjer via förskolan. Antalet övriga utlåningsställen har ökat till närmare två tusen. Detta påverkar möjligheterna att registrera alla de faktiska lån som sker. Under 2010 registrerades närmare två miljoner färre lån än året innan.

Undersökningen är en del av Sveriges officiella statistik. Referensåret är 2010.
2011 års enkät skickas ut i januari 2012.

Det här inlägget postades i Folkbibliotek, Okategoriserade, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.