Preliminära uppgifter om skolbibliotek 10 april

Tisdagen 10 april publicerar vi några preliminära huvudresultat från insamlingen av skolbiblioteksstatistiken. Undersökningen har väckt ett stort intresse och vi har nu fått svar från två tredjedelar av skolenheterna. Publiceringen sker i form av en pressrelease. Vi har ännu inte fått svar från tillräckligt många skolenheter för att kunna göra redovisning på delgruppsnivå, t.ex. per kommun. Enkäten är öppen tills vi fått svar från ”nästan” alla skolenheter.

I vissa kommuner har undersökningen redan nu besvarats av samtliga skolenheter. Tack för all hjälp vi fått från er som jobbar runt om i kommunerna! Ni har hjälpt oss att hitta korrekta e-postadresser efter att anställda slutat och påmint kollegor om att besvara undersökningen.

Just nu byter vi e-postadresser på sådana enkäter som aldrig öppnats. Trots att vi inte får ett felmeddelande när vi skickar till adressen så provar vi nu att skicka till en ny person på respektive skolenhet. Vi är medvetna om att t.ex. rektorer får ett otal enkäter årligen från olika myndigheter och organisationer, men vi hoppas att alla i alla fall besvarar skolbiblioteksstatistiken eftersom det är en del av Sveriges officiella statistik. Om det finns ett skolbibliotek på skolan är det oftast den som ansvarar för biblioteket som lättast kan besvara enkäten. Det finns totalt 354 officiella statistikprodukter i Sverige, varav detta är en. Myndigheter och beslutsfattare grundar sina beslut på den officiella statistiken. Det är utifrån denna undersökning som bilden av skolbibliotekssituationen i Sverige ska skapas. Det är därför viktigt att vi får svar från samtliga skolenheter.

Just nu ringer många och frågar varför de återigen fått en påminnelse fast de redan besvarat en enkät . Det kan finnas flera anledningar, påminnelsen har dykt upp därför att

• skolan har flera skolenheter, t.ex. särskolenhet eller två rektorer och får därför en enkät per skolenhet. Kanske är bara en av enkäterna besvarad. Om alla skolenheterna använder biblioteket på samma sätt, meddela oss så registrerar vi alla enkäter som klara.
  • någon av de få frågor i enkäten som var obligatorisk är inte besvarad och därför registreras inte enkäten som klar. Vanligen är detta att det saknas 0-or på fråga 6.
  • personer som fått flera enkäter eftersom de ansvarar för flera skolor har förväxlat enkätlänkarna och inte besvarat alla enkäter. Meddela oss så reder vi ut det.
  • olika delar i enkäten besvaras av olika personer på skolan och alla har inte fyllt i sin del ännu.

Det här inlägget postades i Folkbibliotek, Okategoriserade, Skolbibliotek, UppdragPlaner. Bokmärk permalänken.