Rapporten Bibliotek 2011 är nu publicerad

Samtliga tabeller och rapporten når du via följande länk

Gemensamt för de tillfrågade biblioteken är att de är offentligt finansierade och öppna för alla medborgare. Antal bemannade biblioteksserviceställen fortsättar att minska även om minskningen 2011 inte var lika kraftig som 2010. De svarande biblioteken uppgav samlat att de hade 1 570 bemannade enheter inklusive bokbussarna, vilket kan jämföras med 1 580 år 2010. Antalet rapporterade övriga utlåningsställen, där vidare låneregistrering inte sker, fortsätter dock att öka.

Ökad användning av bibliotekens webb och e-medier

Allt fler personer använder sig istället av biblioteken via Internet. Detta bidrar också till att användningen av e-medier fortsätter att öka på bekostnad av de tryckta medierna. På forskningsbiblioteken är nu användningen av e-medier helt dominerande jämfört med de tryckta. Under 2011 gjordes 37,7 miljoner nedladdningar från forskningsbibliotekens elektroniska samlingar, vilket är en ökning. Samtidigt minskade den lokala utlåningen av fysiska medier något till 9,0 miljoner. Även på folkbiblioteken ökade antalet e-bokslån från 466 tusen 2010 till 651 tusen 2011, men lånen av tryckta medier är alltjämt helt dominerande på folkbiblioteken.

Folkbiblioteken är viktiga för barn och unga

Folkbiblioteken har en viktig roll för att barn och ungdom ska få tillgång till biblioteksservice eftersom alla skolor inte har tillgång till skolbibliotek och många folkbibliotek är integrerade med skolbibliotek. Totalt sett är 42 procent av folkbibliotekens huvudbibliotek och filialer integrerade med skolbibliotek. Folkbiblioteken anordnar också många läsfrämjande aktiviteter för barn och ungdom. Under 2011 anordnade folkbiblioteken vid 65 tusen tillfällen publika aktiviteter för barn och unga. Det är 64 procent av det samlade antalet publika aktivitetstillfällen under 2011 uppgick till 102 tusen, vilket är en ökning. Utlåningen och besöken vid folkbiblioteken ligger kvar på ungefär samma nivå som 2010. Totalt sett gjordes 69,7 miljoner lån och 67,3 miljoner besök på folkbiblioteken. Beståndet av medier på folkbiblioteken ligger kvar på drygt 39 miljoner medier.

Sjukhusbibliotekens viktiga roll

Sjukhusbiblioteken har en viktig roll både för anställda, studeranden och patienter. De 239 anställda på sjukhusbiblioteken administrerade drygt 1,1 miljoner lån och drygt 800 tusen besök under 2011 till 55 tusen aktiva låntagare på sjukhusen.

Nästan 119 miljoner lån och laddningar

Sammanlagt genomfördes närmare 78,6 miljoner lokala lån och drygt 85,3 miljoner besök vid alla biblioteksenheterna samlat under 2011. Om samtliga transaktioner räknas; e-medienedladdningar, fjärrutlån och lokala lån framkommer en omfattande aktivitet om 118,8 miljoner transaktioner under 2011 vid alla biblioteken samlat.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Rapporten Bibliotek 2011 är nu publicerad

1. Pingback: 2011 års biblioteksstatistik är klar « Bibliotek25