Första svaret på sjukhusbibliotekens enkät har kommit

Vi har nu även fått det första svaret från ett bibliotek som besvarar sjukhusbibliotekens enkät!

Svaret kom från Sjömansbiblioteket som har en unik uppgift genom att de endast distribuerar böcker och ljudböcker av olika slag till fartyg inom den svenska handelsflottan och till utlandsflaggade fartyg med serviceavtal. Sjömansbiblioteket är ett globalt vandringsbibliotek vars huvudman är Sjöfartsverket. Distributionen av medier sker genom att det finns bokväskor i ett 20-tal hamnar i fyra världsdelar. Böcker kan vara ute i flera år på bibliotekets filialer eller vara runt på olika båtar. Hur många gånger boken lånats om inom eller mellan fartygen är omöjligt att veta. Endast initiala lån kan räknas.  Sjömansbiblioteket besvarar frågorna genom sjukhusbibliotekens enkät eftersom den enkätens konstruktion är den som är mest lämpad för verksamheten. Men inte heller den enkätens konstruktion är alltid optimal för att redovisa Sjömansbibliotekets verksamhet eftersom den är så speciell.

Nu återstår att se vilket forskningsbibliotek som blir först att besvara hela enkäten i år…