Har antalet bemannade bibliotek minskat på 30 år?

Det är inte så enkelt som man kan tro att räkna ut det, ibland räknas statistiken per bibliotekssystem, ibland per adress med bemannad enhet. År 1982 räknade man antal bibliotek inom olika kategorier på annat sätt än hur det görs nu. Ansvarsfördelningen inom kommuner och landsting såg lite annorlunda ut, antalet kommuner och län var inte som idag och sättet som man räknade olika kategorier på var olika. Om man i alla fall skulle försöka sig på en jämförelse med hur många motsvarande bemannade enheter det finns idag så måste man slå ihop folkbibliotekens huvudbibliotek med filialerna samt de landstingskommunala sjukhusbiblioteken för att få en någorlunda rättvis jämförelse. Summan ser då ut ungefär så här:

År 1982 totalt 1910 stycken

År 2012 totalt 1270 stycken

Antalet adresser med bemannade bibliotek har minskat med ungefär en tredjedel på 30 år. År 1982 fanns det också fler bokbussar (126 st.). Universitets- och specialbibliotek, bokbussar och skolbibliotek ingår inte i beräkningarna.