Rapport Bibliotek 2012 – skriftlig rapport och tabeller

Den här rapporten redovisar uppgifter om 2012 års verksamhet vid landets folkbibliotek, universitets- och högskole­bibliotek, nationalbibliotek, specialbibliotek, sjukhusbibliotek samt två övriga bibliotek. Skolbiblioteken redovisades senast 2012. Totalt sett berör rapportens resultat 1 538 bemannade bibliotek. Gemensamt för de tillfrågade biblioteken är att de är offentligt finansierade och öppna för alla medborgare. Sist i rapporten finns ett sammanfattande kapitel. Ladda ned den skriftliga rapporten med diagram och sammanfattande tabeller i pdf-format. Den omfattar alla de tillfrågade bibliotekstyperna: Bibliotek2012_rapport_20130528
Lättare läsning av tabeller för vissa av folkbibliotekens resultat i pdf-format:
Folkbibliotek service 2012
Folkbiblioteken besök 2012
Folkbiblioteken utlån 2012
Folkbibliotekens bestånd 2012
xls-tabeller med samtliga resultat under flera år:
Folkbibliotek2012_20130528_Rättat0903
Forskningsbibliotek2012_Tabeller_FB1_FB9_20130528
Forskningsbibliotek2002_2012_TabellNHS1_NHS8_20130528
Sjukhusbibliotek2012_Tabeller_S1_S10_20130528

Resultaten visar på färre bemannade bibliotek

Antalet bemannade biblioteksserviceställen fortsättar att minska. År 2012 fanns 1 538 bemannade offentliga bibliotek, borträknat skolbiblioteken. Det är en total minskning med 32 stycken sedan 2011. Antalet rapporterade obemannade övriga utlåningsställen som folkbiblioteken har, där vidare låneregistrering inte sker, fortsätter dock att öka.

E-medier ökar – tryckta medier minskar

Användandet av e-medier fortsätter att öka på bekostnad av de tryckta medierna. På forskningsbiblioteken är nu användningen av e-medier helt dominerande jämfört med de tryckta. Under 2012 gjordes närmare 45 miljoner nedladdningar från forskningsbibliotekens elektroniska samlingar.

Lånen både upp och ned – beroende på bibliotekstyp

På folkbiblioteken har e-boksutlåningen ökat med 289 procent sedan 2009, men lånen av fysiska medier är alltjämt helt dominerande på folkbiblioteken även om den sjunkit med 1,6 miljoner lån sedan 2011. En bidragande orsak kan vara att 25 folkbiblioteksfilialer har stängts på ett år.

Den totala rapporterade användningen av alla bibliotekens samlingar; lokala lån, nedladdningar och fjärrutlån, har dock ökat med närmare fem miljoner på ett år till 124 miljoner, beroende på den ökade e-användningen på forsknings­biblioteken. Totalt sett har den lokala fysiska utlåningen minskat med omkring en halv miljon lån. Totalt sett har också fjärrlånehanteringen minskat i Sverige sedan 2011.

Det kostar inte så mycket per medborgare – men ger mycket

Kostnaderna för personal och medier på alla de svarande biblioteken uppgick till 4,3 miljarder kronor under 2012. Detta motsvarar cirka 450 kronor per invånare. Antalet årsverken på alla biblioteken uppgick till 7 137 vilket är en liten minskning jämfört med föregående år som kan förklaras av minskningen av bemannade bibliotek.

Antalet registrerade fysiska besök på biblioteken fortsätter att minska. Sammanlagt noteras en minskning hos alla de efterfrågade bibliotekstyperna med cirka två miljoner besök på ett år. Folkbiblioteken står för den största delen av minskiningen med 1,4 miljoner färre besök än 2011. Däremot visar de elektroniska besöken på en ökning även om många värden är osäkra eftersom sättet att mäta webbesök på varierar.

Gratisaktiviteter, kultur och utbildning

Folkbiblioteken anordnade 108 tusen publika aktivitetstillfällen 2012, vilket är en ökning. Totalt sett är 63 procent av aktiviteterna riktade till barn och unga. Vanligen rör det sig då om olika former av läsfrämjande aktiviteter.

Folkbibliotekens, forskningsbibliotekens och sjukhusbibliotekens personal undervisar användarna i informationssökning. Totalt sett deltog 159 tusen i formella lärarledda undervisningstillfällen på forskningsbiblioteken. På folkbiblioteken anordnades närmare 12 tusen biblioteksvisningar och data/internetkurser och på sjukhusbiblioteken deltog 6 500 i lärarledd biblioteksundervisning. Biblioteken är därmed på fler än ett sätt mycket viktiga för det framtida informationssamhället.

Frågor eller funderingar besvaras av Cecilia Ranemo, telefon 010-709 36 39 eller biblioteksstatistik@kb.se .

Folkbiblioteket, barnavdelningen i Trollbäcken, foto Vera Almström:Biblioteket i Trollbäcken, foto Vera Almstrom

2 kommentarer till Rapport Bibliotek 2012 – skriftlig rapport och tabeller

1. Pingback: Biblioteksstatistik 2012 – vad har ökat och vad har minskat? | Bibliotek25

2. Pingback: Ropa på vargen eller gömma huvudet i sanden | Peter Alsbjers blogg!