Folkbiblioteksstatistik 2013

Årets preliminära folkbiblioteksstatistik visar att antalet folkbibliotek i Sverige återigen har minskat, 17 biblioteksfilialer har stängts sedan 2012. Antalet bemannade folkbibliotek har på en femårsperiod minskat från 1 260 till 1 169, en minskning med 91 bibliotek.

Färre filialer – färre integrerade skolbibliotek

Samtidigt som antalet folkbiblioteksfilialer blir färre, minskar också antalet integrerade folk- och skolbibliotek. I vissa kommuner har dock folkbiblioteksfilialerna omvandlats till renodlade skolbibliotek för att kommunen ska kunna uppfylla kravet i skollagen om att alla skolor ska ha tillgång till skolbibliotek.

Fler övriga utlåningsställen

Personalen på folkbiblioteken hittar ständigt nya vägar att nå ut till användarna när filialerna läggs ned. Under åren 2010–2013 har de så kallat övriga utlåningsställena, där låneregistrering inte sker, ökat från 2 000 till 2 585. Folkbiblioteken noterar en ökning i utlämning av medier till sådana ställen med drygt 700 tusen jämfört med 2010. De övriga utlåningsställena är inte bemannade av folkbibliotekets personal och erbjuder oftast bara en mindre uppsättning böcker. En bok i cirkulation på ett sådant ställe kan hinna läsas av många användare, eller ingen alls, utan att det registreras på något sätt. Antalet personer som får medier hemsända från folkbiblioteken tenderar också att öka.

Färre fysiska besök och utlån

Antalet registrerade fysiska besök vid folkbiblioteken har minskat med 1,1 miljoner (-2%) sedan föregående mätning och med närmare 3 miljoner på fem år. Antalet registrerade utlån har minskat med 900 tusen sedan 2012 och med närmare 4 miljoner på fem år. Eftersom de övriga utlåningsställena är obemannade registreras inte de besök och utlån som görs där. Därför kan nedgången i besök och utlån delvis förklaras av att den befintliga statistiken inte kan fånga biblioteksanvändningen som sker på dessa sätt.

Färre tryckta böcker

Bredden och djupet på det folkbiblioteket erbjuder på ett så kallat övrigt utlåningsställe kan naturligtvis aldrig bli densamma som på en bemannad filial. Ofta består de övriga utlåningsställena av en boksnurra i en offentlig lokal eller några bokkassar på en förskola. Folkbibliotekens samlade tryckta bokbestånd har minskat med närmare 800 tusen volymer sedan föregående mätning, vilket naturligtvis har ett samband med att filialer stängts. På fem år har bokbeståndet minskat med närmare 3 miljoner.

Antalet aktiva användare, de som gjort en transaktion med sitt lånekort under året, tenderar också att minska något över tid. Detta kan delvis också förklaras av att det inte behövs något lånekort på de övriga utlåningsställena och att de integrerade skolbiblioteken minskar i antal.

Fler e-bokslån

E-boksutlåningen har ökat med 42 procent på ett år. Sedan 2010 har e-boksutlåningen ökat med 227 procent. E-böckerna utgör dock fortfarande är en liten del av den totala bokutlåningen på folkbiblioteken. Samtidigt minskade ljudboksutlåningen med 4 procent sedan föregående mätning.

Undersökningen är en del av Sveriges officiella statistik. Den preliminära statistiken om landets folkbibliotek baseras på svar från 282 av 290 kommuner och avser verksamhetsår 2013. Slutlig folkbiblioteksstatistik publiceras 27 maj 2014.

Resultaten presenteras nedan i xlsx och pdf. Förfrågningar besvaras via telefon
010-709 36 39 eller cecilia.ranemo@kb.se, länk till kommentar i SR Kulturnytt.

Folkbibliotek2013_alla resultat_20140319, xlsx
Folkbibliotek2013_sammanfattning_20140319, xlsx