Stort intresse för skolbibliotekskartläggningen

KB har idag kontaktat alla skolenheter som är grundskolor eller gymnasier. Syftet är att kartlägga alla skolbibliotek i Sverige för att skapa ett skolbiblioteksregister som kopplas till Biblioteksdatabasen. Registret ska användas för att kunna samla in skolbiblioteksstatistik under 2015. Totalt sett har 10% av skolenheterna besvarat kartläggningen redan under den första dagen. Stort tack för detta! Resultaten visar att det fortfarande finns skolor som inte har tillgång till skolbibliotek eller som går till ett folkbibliotek utan att det är ett integrerat folk- och skolbibliotek. Många av de som svarat under dagen uppger att skolbiblioteket som de har tillgång till helt saknar bemanning eller har avsatt bemanning några timmar i veckan.

Vi har haft lite problem med att många kommuner har så kallade SPAM-filter som inte tyckte om vår e-post. Jobbar du på ett skolbibliotek som vi inte nått ut till? Vi är ytterst tacksamma om du kan skicka oss uppgifterna via e-post till biblioteksstatistik@kb.se. De uppgifter som vi frågar efter är:

1. Om skolan har ett eget skolbibliotek, använder annan skolas, går till ett integrerat folk- och skolbibliotek, går till folkbiblioteket, använder bokbuss/bokbåt, inte har tillgång alls till något skolbibliotek, annat svar.
  2. Skolbibliotekets namn, skolenhetens namn
  3. Besöksadressens gatunamn, nummer, postnummer och postort
  4. E-postadress till kontaktperson på skolbiblioteket
  5. Telefonnummer
  6. Hur många timmar per vecka som det finns avsatt bemanning

Läs mer om förslaget till hur den framtida samlade nationella biblioteksstatistiken ska utformas.