Varför kommer aldrig statistikenkäten?

Många har hört av sig och undrar varför de inte fått årets biblioteksstatistikenkät ännu. Vi arbetar för att utskicket ska bli möjligt i slutet av vecka 3 2015. Just nu finslipar vi det nya statistikdatasystemet och uppdaterar vissa e-postadresser. Nya blanketter för manuella beräkningar:

Referensfrågor_2015
Besöksstatistik_2015

Många undrar också hur det kommer att gå till i år. Vi kommer som vanligt att skicka en enkät till folkbiblioteket i varje kommun och en enkät till till varje enskilt skolbibliotek. När man öppnar enkäten kan man välja alla de bibliotek som man vill samredovisa inom en och samma kommun. Kryssa för de bibliotek på olika gatuadresser som enkäten gäller för. Kommunala bibliotek kan samredovisa med andra kommunala bibliotek oavsett vilken bibliotekstyp de är.

Forsknings- och specialbiblioteken får också en enkät var, som vanligt, oavsett hur många servicesställen organisationen har. Om man vill särredovsa varje servicesställe kan man få fler enkäter. Sjukhusbiblioteken får en enkät per landsting, men naturligtvis kan även de välja att särredovisa varje bibliotek.

I år har vi gjort om urvalet. Vi skickar enkät till alla offentligt finansierade bibliotek (hel eller del) som är tillgängliga för allmänheten på något sätt och som samtidigt har avsatt bemanning om minst 20 timmar i veckan. Bemanningsgränsen är satt för att man ska ha en rimlig chans att hinna besvara enkäten. Om en filial i en större biblioteksorganisation har lägre bemanning, behöver man naturligtvis inte räkna bort den.

Varför har det dykt upp konstiga sigler i Biblioteksdatabasen? Biblioteksdatabasen har tidigare endast utgjort kontaktregister för Librisbiblioteken. Nu har vi lagt till alla adresställen som ingår i Sveriges officiella biblioteksstatistik. För att göra det på ett enkelt sätt har vi tillfälligt skapat poster med ”påhittade” sigler som börjar på siffran 8. Vänligen gå inte in och ändra något annat på dessa sigler än statistikansvarig e-post, om det behövs. Varför är alla mina serviceställen kodade på samma kommun, fast de ligger på olika orter? Det beror på att den tekniska lösningen i enkäten kräver att alla bibliotek som ska kunna samredovisas har samma kommunkod. Postadressen är dock alltid korrekt ändå.

Eftersom det nu är likadana enkäter och frågor oavsett vilken bibliotekstyp som tillfrågas finns det frågor som kanske inte passar alla (t.ex. bokvagnsronder). Då kan man helt enkelt bara svara 0 eller Värdet är okänt. Biblioteksstatistiken är en del av Sveriges officiella statistik som görs inom ramen för SFS 2001:99 och SFS 2001:100. Bilden nedan visar ett ”Övrigt utlåningsställe”  i Korså bruk, foto Karin Hane.

2014-12-22 10.27.34 - Kopia