Statistikinsamlingen pågår nu

Just nu undrar många varför de får upp så många biblioteksadresser i sina enkäter. Om man arbetar på ett kommunalt bibliotek syns alla adresser inom kommunen där det finns kommunal biblioteksverksamhet, oavsett vilken bibliotekstyp det är. Vi har gjort det så därför att de kommuner som har alla sina bibliotek i ett och samma system ska kunna samredovisa i en enkät. Om man inte vill göra det så räcker det som vanligt med att alla folkbibliotek samredovisas i en enkät och varje skolbibliotek som har eget bibliotekssystem redovisar för sig.

Detsamma gäller alla bibliotek som har staten som huvudman, de får upp de andra statliga bibliotekens adresser som ligger i samma kommun. De kan välja att samredovisa alla adresser inom ett och samma bibliotekssytem, eller redovisa varje servicesställe för sig. Vi har gjort systemet så för att ni ska få maximal valfrihet. Ska du sammanställa uppgifter från flera bibliotek till en enkät så kan du ta hjälp av denna excelfil som automatiskt summerar uppgifterna.

Men, som man lämnar får man svar… om man klumpar ihop alla serviceställen går de heller inte att urskilja vart och ett i de Verksamhetsrapporter som man snart, direkt via webben, ska kunna få ut genom några få knapptryckningar. Enkäten besvaras på webben via den nya Biblioteksstatistikdatabasen, där hittar du sedan också Verksamhetsrapporterna. Enkäten besvaras senast under februari månad. Här kan du smygtitta på årets enkät

Arbetar du i en biblioteksorganisation som inte fått någon enkät? Vänligen meddela detta till biblioteksstatistik@kb.se.

Under måndagen 19 jan och förmiddagen 20 jan hade vi ett smärre tekniskt problem som kan ha orsakat svårigheter för er som använder webbläsaren Explorer. Nu är problemet löst, men det kan ha försvunnit uppgifter i vissa enkäter som fylldes i under den tiden. Vi ber om ursäkt för detta!

Verksamhetsrapport