Budgetpropositionen innehåller pengar till fler skolbibliotekarier

I regeringens promemoria står att läsa:

”Skolbiblioteken utgör en viktig resurs i arbetet med elevernas lärande. Varje barn, oavsett var man bor eller vilken skola man går i, har rätt att lära sig söka bland och kritiskt granska den information som sköljer över oss.

Bemannade skolbibliotek har enligt såväl internationell som svensk forskning positiva effekter på ungas läsvanor och läsfärdighet. Men enligt den nationella biblioteksstatistiken från 2014 går bara omkring hälften av eleverna i landet i skolor som har tillgång till skolbibliotek där det finns bemanning för skolbiblioteksverksamhet minst 20 timmar i veckan. I 90 kommuner saknas helt enskilda skolbibliotek som har minst 20 timmar avsatt bemanning för skolbiblioteksverksamhet.

Regeringen anser att insatser bör genomföras som syftar till att stärka skolbibliotekens roll för elevernas läslust och läsförmåga. Regeringen har därför gett Kungliga biblioteket i uppdrag att ta fram förslag till en nationell biblioteksstrategi. Vidare föreslår regeringen i budgetpropositionen 2016 15 miljoner kronor för personalförstärkningar i Sveriges skolbibliotek 2016. Kommande år dubbleras satsningen till 30 miljoner kronor per år. Med dessa resurser kommer Sveriges skolbibliotek kunna få personalförstärkningar på deltid med upp till 300 personer.”

I medeltal kostade de anställda som arbetade heltid på de kommunala gymnasiebiblioteken skattat 412 000 kronor per år och på de kommunala skolbiblioteken skattat 382 000 kronor per år, inklusive sociala avgifter. Lönekostnaderna varierar stort mellan kommuner och mellan enskilda skolbibliotek. Läs mer i årets rapport Bibliotek 2014.