Öppettider på folkbiblioteken 2016

Folkbiblioteken är viktiga platser för möten, kunskap, kultur, information och upplevelser. Men endast ett av fyra folkbibliotek har öppet minst 40 timmar i veckan.

Under januari månad genomfördes en kartläggning av folkbibliotekens öppettider. Länk till rapporten.

Fyra av tio folkbibliotek har öppet mindre än 20 timmar i veckan. Därför är de inte alltid så tillgängliga för användarna även om de ofta är den enda institutionen för kultur och information som finns på mindre orter.

Folkbibliotekens uppdrag har under de senaste åren skärpts samtidigt som kommunerna fortsätter att lägga ned folkbiblioteksfilialer och korta öppettiderna. Folkbiblioteken får mer att göra och mindre tid att göra det på.

Budgetramarna för biblioteksverksamheterna i kommunerna leder många gånger till att filialer läggs ned för att kunna kvalitetsförbättra och koncentrera verksamheten inom given budgetram på de andra biblioteken och till exempel satsa på ökade öppettider där.

Begränsade öppettider på folkbiblioteken leder till att alla användargrupper inte kan besöka dem fysiskt. Totalt sett har endast 13 procent, 144 stycken, av landets folkbibliotek öppet på söndagar och 38 procent har öppet på lördagar. Restiden till ett helgöppet bibliotek blir milslång för många. Ändå är helgerna ofta den tid som till exempel föräldrar och barn har möjlighet att besöka biblioteken tillsammans.

Tillgången till folkbibliotek är inte likvärdig för användarna. Det är stora skillnader mellan olika län. Den många gånger långa resvägen till närmaste folkbibliotek i kombination med korta öppettider främjar inte användningen. Användarna begränsas till de funktioner som de kan använda via webben. Många gånger blir bokbussen lösningen, men antalet bokbussar har inte ökat fastän folkbiblioteksfilialer läggs ned.

Kartläggningen är gjord med ett användarperspektiv och resultatet visar att 844 av de ca. 1118 folkbibliotek som finns i Sverige har kortare öppettid än 40 timmar per vecka. 480 folkbibliotek har öppet mindre än 20 timmar per vecka. 209 folkbibliotek har öppet mindre än 10 timmar per vecka. Endast 24 folkbibliotek har öppet 60 timmar eller mer. Slutsatsen blir att de offentliga rummen, som folkbiblioteken ofta beskrivs som, ofta har stängt.

Kista bibliotek Öppettider på folkbibliotek 2016

2 kommentarer till Öppettider på folkbiblioteken 2016

1. Anneli Mattsson skriver:

Ni jämför bibliotek på orter med kanske 600 invånare med storstäder. Det säger sig själv att med ett underlag på byar i storleksordning 400-1200 personer kan man inte ha ett bibliotek öppet mer än 40 tim/vecka.
    Ni borde enbart jämföra stadsbiblioteken/huvudbiblioteket i varje kommun. Då får ni helt andra siffror.

• Cecillia Ranemo skriver:

Hej!
      Bakgrunden till kartläggningen var att se hur många bibliotek som egentligen klarar den nedre gränsen för urvalsramen för Sveriges officiella biblioteksstatistik. Som jag poängterar i rapporten, kan många av länsskillnaderna förklaras av att en minoritet av invånarna bor på en majoritet av landets yta. Därför publicerar vi heller inte några kommuntabeller, det kan man se i den officiella statistiken 2014. Men är det ändå inte ganska intressant att se att så många svenskar bara har tillgång till ett bibliotek som är öppet ett fåtal timmar i veckan? 43 procent har öppet mindre än 20 timmar för allmänheten. Jag förstår, och som jag skriver, att det inte finns utrymme för fler öppettimmar inom befintlig budget.