Biblioteksstatistiken på Sverigekarta

Här kan du se var de offentligt finansierade biblioteken i Sverige ligger på en interaktiv karta med uppgift om de mest efterfrågade uppgifterna på Sverigekarta, zooma så ser du ned i detalj, enskilda bibliotek och var på gatan de ligger.

Just nu saknas vissa bibliotek i biblioteksorganisationer på Sverigekartan som samredovisar alla sina bibliotek i en och samma enkät, t.ex. Malmö skolbibliotek och gymnasiebibliotek. I de andra biblioteksorganisationerna som samredovisar alla sina serviceställen i en och samma enkät finns uppgifter om utlån och besök på det svarande biblioteket (vanligt för folkbiblioteken i kommunerna).

Nedan ser du också tio interaktiva testkartor med nyckeltal från Sveriges officiella biblioteksstatistik (använd musen för att zooma och visa värden). Framöver kan det komma fler… vilka skulle du vilja ha?

En del av Västerbottens stora framgångar beror på att de har ett universitetsbibliotek som är stort i förhållande till invånarantalet.

Gotlands högskolelitteratur och Uppsala universitetsbibliotek rapporterar uppgifter om bestånd tillsammans. Uppsala har Gotlands bestånd av sådan litteratur i sitt biblioteksdatasystem och Uppsala rapporterar allt. Uppsala är dock ett av landets största universitetsbibliotek, men samredovisningen missgynnar Gotland på kartan. Detta gäller även utlåning av forskningslitteratur.

2 kommentarer till Biblioteksstatistiken på Sverigekarta

1. Peter Alsbjer skriver:

Kul och intressant! Jag skulle vilja ha en karta över deltagare och arrangemang på folkbibliotek om det låter sig göras.
    Sen skulle det vara intressant om det gick att bryta ner kartorna på länsnivå också!

• Cecilia skriver:

Vi har uppgift om antal publika aktiviteter, men inte antal deltagare på dessa. Att räkna ut antal publika aktiviteter per invånare eller per serviceställe kan bli missvisande. Nu gjorde vi en karta med det faktiska antalet publika aktiviteterna på folkbiblioteken per kommun.