Framtidens biblioteksstatistik, snart är den här!

Just nu pågår ett arbete med framtidens biblioteksstatistik. Jag arbetar på att statistikformuläret som går ut nästa år ska vara lite förändrat och förbättrat. Det ska till exempel vara samma defintioner på de olika variablerna för alla bibliotekstyper och defintionerna ska vara uppdaterade till den nya internationella ISO-standarden för biblioteksstatistik. Då blir det lättare med internationella jämförelser. Det är lite pilligt att följa alla definitioner men jag har god förhoppning om att det ska gå bra.

Samtidigt förbereder vi att uppdatera och komplettera urvalen till biblioteksstatistiken. Alla offentligt finansierade bibliotek som kan användas av allmänheten bör ingå, så är det inte riktigt idag. I höst kommer vi att gå ut med vissa kartläggande frågor till bibliotek som tidigare inte har ingått i den officiella biblioteksstatistiken. Med gemensamma frågor och bättre urval kan vi i framtiden producera en nationell biblioteksstatistik som samlat visar på utvecklingen för hela Sverige, lokalt och regionalt. En samlad biblioteksstatistik underlättar också för de som ska utveckla regionala och kommunala biblioteksplaner.

Under hösten kommer vi också att förbereda oss på att skolbiblioteksstatistiken återigen samlas in. Vi kommer därför att kontakta många för några kartläggande frågor inför statistikinsamlingen som görs med start januari 2015, avseende 2014 års verksamhet. Även skolbiblioteksstatistiken harmoniseras för att underlätta för kommunerna när de ska ta fram underlag till sina biblioteksplaner för den kommunala biblioteksverksamheten, som lämpligen inkluderar all kommunal biblioteksverksamhet.

Samtidigt pågår vårt projekt med att lägga ut all biblioteksstatistik som öppna data på webben. Allt som samlats in under sedan 2011 exporteras till rådatafiler och importeras till en databas som är öppen för alla via KB:s webb. Det blir möjligt att själv ”tanka ned” statistiska uppgifter via URI-adresser. Är du ”fiffig” kan du göra en egen biblioteksstatistikapp som använder öppen data. Databasen innehåller folkbibliotek, forskningsbibliotek, sjukhusbibliotek och skolbibliotek. Samtidigt byggs ett visningsgränssnitt för användningen av statistiken via webben. I framtiden hoppas vi på att alla offentligt finansierade bibliotek också kan lämna sina data direkt i databasen och att det ska bli lättare att ta ut en egen verksamhetsrapport för det enskilda bibliotekets verksamhetstal med jämförelse bakåt i tiden. Du har väl sett din egna verksamhetsrapport som redan nu ligger som en tidig version i excelfilen på KB:s huvudwebb?

Under hösten kommer jag att kontakta många grupper och organisationer för att samlat få in synpunkter på om vi tänkt rätt när vi gjort vissa förändringar. Målet är att underlätta för biblioteken som lämnar statistik och alla de som använder sig av resultaten.

Men, redan nu kan du gärna lämna synpunkter på hur du skulle vilja ha framtidens biblioteksstatistik till biblioteksstatistik@kb.se,   010-7093639 eller gör ett inlägg nedan.

Ett stort tack till alla som besvarade biblioteksstatistiken i år!
Trevlig sommar önskar Cecilia Ranemo